Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na festivalu Jeden svět v Brně bude i dokument Dál nic

20. 3. 2014 - BRNO [Econnect/Děti Země]

V rámci filmového festivalu Jeden svět se bude v Brně dne 20. března a 24. března promítat nový dokumentární film sociologa Ivo Bystřičana o dálnici D8 v Českém středohoří, která je více než dvacet let spojena s kritikou brněnských Dětí Země.

Snímek na jedné straně představuje Miroslava Patrika, který s buldočí důsledností upozorňuje na soustavné porušování zákonů, a na straně druhé předkládá pohled stavbyvedoucího Pavla Lányho, který dálnici staví. Podle plánu měla být hotová již v roce 2010. Nyní se její dokončení očekává až v roce 2016. Do cesty se jí totiž v červnu 2013 postavil obrovský sesuv.

„Pro naši kampaň proti aroganci státní moci, která nerespektuje své vlastní zákony, odmítá naslouchat názorům angažující se i odborné veřejnosti a ani nehledí i na zájmy lidí, je dokument velmi cenný, neboť s dynamizující kamerou a s úchvatnou wagnerovskou hudbou zachycuje výstavbu dálnice D8 v Českém středohoří. Stačila jen vůle a dálnice i s dlouhým tunelem mohla dávno být,“ říká Miroslav Patrik z Dětí Země.

„Snímek Dál nic je zejména filmem o neschopnosti naší společnosti navzájem se domluvit, o nepřekonatelné roztržce, kvůli níž nejsme ochotni chápat své vzájemné potřeby či práva. Dálnice ve filmu figuruje jako symbol zpřetrhané komunikace,“ říká režisér filmu Ivo Bystřičan, který v Brně na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity vystudoval sociologii a nyní tímto snímkem dokončuje dokumentaristiku na FAMU v Praze.

Podle Bystřičana film představuje provokativní filmovou reportáž, která zhmotňuje absurdní situaci předraženého veřejného projektu, jehož budoucí existence je nejistá, a subtilně odhaluje projevy dysfunkčnosti státu a jeho institucí. Zároveň nahlíží do soukromí lidí bydlících v blízkosti dálnice a sleduje, jak se okolnosti stavby odrážejí v jejich životech a proměňují je.

Dokument Dál nic zahájil dne 24. října 2013 Mezinárodní filmový festival dokumentárních filmů v Jihlavě a dne 17. února 2014 měl českou veřejnou premiéru. Nyní ho mohou lidé spatřit v rámci festivalu Jeden svět po celé zemi. Dokonce ho v březnu 2014 uvidí třikrát i diváci na festivalu Jeden svět v Bukurešti.

Dálnici D8 délky 16,4 km přes České středohoří staví sdružení firem pod vedením firem EUROVIA CS, a. s., a Metrostav, a. s., přičemž původní cena ze září 2007 ve výši 9,9 mld. Kč (bez DPH) se zvýšila na cca 14,5 mld. Kč (bez DPH), tzn. o 46 procent, a termín dostavby z prosince 2010 se posunul až na červen 2016.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz