Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Ropné společnosti radí Bushovi ohledně Kjótského protokolu

14. 6. 2005
Hanka Hermová [EkoList] -


Rozhodnutí amerického prezidenta George Bushe nepodepsat Kjótský protokol bylo zčásti výsledkem nátlaku nejvlivnější ropné společnosti na světě ExxonMobilu a dalších průmyslníků, napsal deník Guardian s odvoláním na americké vládní materiály, do nichž se mu podařilo nahlédnout.

Jedná se o spisy z let 2001 - 2004 předávané zástupkyni ministra zahraničí Spojených států Paule Dobriansky. Tyto dokumenty, které se vynořily během návštěvy britského premiéra v Bílém domě před nadcházejícím zasedáním G8, posílily spekulace o tom, jak blízko k sobě mají americká vláda a zmíněná ropná společnost. Až do teď Exxon tvrdil, že americkou vládu v souvislosti s Kjótským protokolem nijak neovlivňoval. Podle těchto dokumentů, jež získala organizace Greenpeace, se však zdá, že to není pravda.

Dokumenty podle Guardianu odrážejí shodný názor firmy ExxonMobil a americké administrativy na to, že globální oteplování potřebuje více vědecké pozornosti a že náklady Kjótské dohody jsou neúnosné. Dále se v nich píše o přesvědčení firmy, že připojit se ke Kjótu by bylo neospravedlnitelně drastické a ukvapené.

ExxonMobil je oficiálně nejbohatší americkou společností a podle inkriminovaných dokumentů zastává společně s Bílým domem ohledně klimatických změn skeptický názor. Dalo se očekávat, že George Bush na svém postoji bude trvat i během úterního rozhovoru s Tonym Blairem, který prohlásil, že změna klimatu je "nejpalčivější téma, jemuž lidstvo čelí". "Prezident Bush řekl Blairovi, že se změny klimatu obává. Tyto dokumenty však odhalují, že politiku Bílého domu vytvářela nejvlivnější ropná společnost na světě. Politika této vlády ohledně změny klimatu je hrozbou pro lidstvo," řekl Guardianu Stephen Tindale, ředitel Greenpeace.

ExxonMobil nyní vydává miliony dolarů na reklamní kampaň s cílem ovlivnit před nadcházejícím zasedáním G8 politiky a byznysmeny v Británii a dalších pro-kjótských zemích, napsal deník Guardian.

Podle článku Johna Vidala v deníku Guardian ze dne 8. 6. 2005.

Hanka Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí

Související tisk. zprávy

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz