Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dánský parlament právě schválil zákon, který odstartuje snižování drahé a špinavé fosilní závislosti

11. 6. 2014 -, Econnect/Hnutí Duha

Dánští poslanci a poslankyně právě odhlasovali přelomový zákon, který začne zemi zbavovat drahé a rizikové závislosti ropě, plynu a uhlí. Dánsko má tak v řešení závažného problému náskok před většinou ostatních zemí EU, které se zatím neshodly ani na méně ambiciózních energetických a klimatických cílech. Dánsko a další země, které se již vydaly cestou vlastní moderní a efektivní energetiky, mohou ovlivnit jednání o evropské energetické politice, které se uskuteční již za dva týdny na summitu EU.

Sobotkova vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL podobný zákon slíbila již v koaliční smlouvě a potvrdila to ve svém programovém prohlášení. Podporují jej i opoziční TOP-09 a Starostové i KSČM. Návrh však vláda dosud nepředložila ani nezařadila do legislativního plánu.

Dánská vláda se při předložení zákona inspirovala v Británii, kde taková legislativa úspěšně funguje již šestým rokem. Shodli se na ní labouristé s konzervativci i liberály, podpořil ji Svaz britského průmyslu i odbory.

Zákony pro snížení spotřeby fosilních paliv mají již také Francie, Švédsko či Rakousko. I vláda Finska – země podobně jako ČR hluboce závislé na dovozu plynu a ropy z Ruska – oznámila předložení zákona. Podobná legislativa se připravuje i v Irsku a dalších státech.

Dánský zákon prozatím stanoví snížení spotřeby fosilních paliv (vyjádřené emisemi skleníkových plynů) o 40 % do roku 2020. Vytvoří stabilní podmínky pro rozvoj efektivních a čistých průmyslových odvětví a rozhýbe chytrá řešení: zateplování domů, výrobu domácí čisté energie, rychlou a pohodlnou veřejnou dopravu či recyklaci odpadků.

Už dnes Dánsko díky orientaci na moderní technologii dosahuje ekonomických úspěchů. Výrazně sníženou provozní daní u aut s velmi nízkou spotřebou snižuje účty dánských domácností i závislost země na ropě. Domácí strojírenský průmysl zase těží z domácí poptávky pro větrných turbínách.

Česká republika má ještě větší zájem na snížení své závislosti na fosilních palivech, neboť každý rok zbytečně odteče z naší ekonomiky 200 miliard korun do Ruska, Ázerbájdžánu nebo Turkmenistán, zemí s autoritářskými režimy. Prodlužování této závislosti je pro nás politicky, ekonomicky i ekologicky velmi riskantní. Naopak třeba zateplování domů – tedy snižování spotřeby plynu a uhlí – může vytvořit 31 tisíc pracovních míst a do pár let snížit roční účty domácností a 12 miliard.

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl: „Dánky a Dánové dnes mohou tleskat svému parlamentu. Přelomovým zákonem jim dal jistotu, že se jim budou snižovat účty za benzín či teplo a že budou mít víc pracovních příležitostí v moderním průmyslu. V Británii podobný zákon už pomohl firmám překonat krizi a snížit spotřebu energie v domácnostech o celou čtvrtinu. Země jako Dánsko, které se již vydaly vlastní cestou progresivní energetiky, ovlivní aktuální rozhodování o evropské energetické politice.“

„Češi a Češky musí zatím bohužel čekat, až vláda takový zákon vůbec předloží. Slíbila jej již na konci minulého roku, ale k dalšímu kroku ji nedonutilo ani prudké zhoršení vztahů s ruským režimem, který nám dodává většinu ropy a plynu. Ukrajinská krize je dalším obrovským důvodem k přijetí českého antifosilního zákona. Vláda by si měla pospíšit s jeho prosazením dřív, než nám definitivně ujede vlak inovací a dodávky fosilních paliv se ještě více zkomplikují.“

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz