Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lidé se zdravotním postižením budou soutěžit v Pardubicích na abilympiádě

21. 6. 2005
-red- [Econnect / CAA] -


Ve dvaadvaceti disciplínách se letos utká více než stovka abilympioniků z Čech, Moravy i Slezska. Letošní ročník národní abilympiády začíná už v pátek 24. června - tradiční přehlídka pracovních i volnočasových schopností a dovedností zdravotně postižených lidí se uskuteční v Salesiánském středisku mládeže v Pardubicích. Abilympiádu pořádá Česká abilympijská asociace.

Pořadatelstvím každoročního klání abilympioniků chce asociace naplňovat jeden ze svých hlavních záměrů - pomáhá lidem s postižením získat sebevědomí ve vztahu k jejich pracovnímu uplatnění a k možnostem aktivního využití volného času. "Největší zájem je o vyšívání, aranžování suchých květin, ikebanu, keramiku a studenou kuchyň," říká o letošním ročníku mluvčí pořádajícího sdružení Miloš Pelikán. Soutěžní disciplíny budou probíhat v pátek od půl desáté ráno a poslední soutěže skončí v sobotu v pět odpoledne. Sobotní večer bude patřit slavnostnímu zakončení abilympiády.

Pro volné chvíle soutěžících i pro návštěvníky je kromě soutěžních disciplín připraven i pestrý doprovodný program. Skupina Jumping Drums předvede originální muzikoterapii. Vystoupí kreslíř a bavič Jan Honza Lušovský, proběhne beseda s úspěšným reprezentantem v alpském lyžování Ondřejem Bankem a zatančí členové pohybového studia Hroch. Pod názvem ABI-REHA proběhne výstava rehabilitační, zdravotní a kompenzační techniky. Sobotní večer zpříjemní countryová skupina. "A možná přijdou i kouzelníci," lákají pořadatelé.

Kdo vlastně bude letos soutěžit? "Mezi abilympioniky převažují lidé s mentálním postižením. Poměrně vysoký je i počet vozíčkářů, přihlásilo se jich 25," uvedl Miloš Pelikán. Nejstarší soutěžící je letos čtyřiasedmdesátiletá Jarmila Pavková z Havířova, která se představí v šití dámského oděvu, nejmladší pak osmnáctiletá Michaela Bašová z Pardubic, která bude soutěžit ve vyřezávání ovoce. Nejpočetnější výprava přijede z Brna - za sdružení Filia bude soutěžit sedmnáct lidí.

Na abilympiádu zvou pořadatelé i širokou veřejnost. "Návštěvníci se tu mohou přesvědčit, že vozíčkáři či třeba zrakově postižení lidé dovedou podat kvalitní pracovní výkon. Umějí zhotovit jak velmi hezké dekorativní předměty, tak výrobky určené k praktickému použití," zve asociace.

Česká abilympijská asociace vznikla v roce 1997a v prvních letech se zaměřila na prosazování abilympijského hnutí v České republice a na přípravu 5. světové abilympiády, která se konala v roce 2000 v Praze. Nyní sdružení působí také v oblasti zaměstnávání zdravotně postižených lidí a v oblasti prevence a odstraňování stavebních bariér - provozuje agenturu pro podporované zaměstnávání a konzultační středisko pro posuzování bezbariérovosti budov. Kromě toho sdružení vydává celostátní Abilympijský zpravodaj, který vychází pětkrát ročně a nabízí aktuální informace o životě zdravotně postižených lidí. Pro rok 2007 chce asociace vytvořit český reprezentační tým pro 7. mezinárodní abilympiádu, která se uskuteční v Japonsku.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Česká abilympijská asociace
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz