Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na pochod za Afriku se vydá i anglický arcibiskup

27. 6. 2005 - Robert Břešťan, BBC

V sobotu se v Londýně uskuteční koncert Live 8, očekává se účast sto padesáti tisíc lidí. Událost má ale spíše politické než hudební cíle. Po koncertu má následovat i "pochod na Edinburgh", kde se 6. července koná setkání představitelů nejbohatších zemí světa G8.

Očekává se, že řada účastníků koncertu Live 8 poslechne výzvu Boba Geldofa a že se do Skotska na summit skupiny zemí G8 opravdu vydá. Cestou se k nim má připojit množství dalších lidí, což samozřejmě přidělává organizátorům summitu starosti. A aktivně se má zapojit i hlava anglické katolické církve.

Poprvé od Iráku

Kardinál a hlava katolické církve v Anglii a ve Walesu Cormac Murphy O'Connor vysvětluje, že on svou účastí jen zdůrazní názor, že bohaté země by měly skoncovat s nespravedlivými obchodními praktikami. Podle něj se nyní naskýtá šance, jak prolomit uzavřený kruh chudoby v Africe: "Jsem skutečně připraven se osobně zúčastnit, protože si myslím, že velké množství lidí - dokonce bych řekl, že celá tahle země - by si mělo jasně uvědomit, že tohle je téma, které se nesmí dále odkládat."

"My jako lidé žijící v bohatství máme povinnost pomáhat chudým a být na straně chudých zemí," řekl kardinál O´Conner. Ten spolu s arcibiskupem anglikánské církve Rowanem Williamsem a představiteli britských muslimů a židů dokonce adresovali britskému premiérovi otevřený dopis, v němž ho vyzývají k tomu, aby summit G8 využil k radikální pomoci nejchudším zemím světa. Naposledy se takto zástupci různých britských náboženství spojili v březnu roku 2003, když vyzývali k míru v Iráku.

Spravedlnost, ne charita

Když se koncert na pomoc Africe pod názvem "Live Aid" konal před dvaceti lety, hlavním cílem bylo získat peníze na boj proti hladomoru v Africe. Teď jsou cíle organizátorů spíše politické. Je to patrné snad z každého vyjádření Boba Geldofa.

Po setkání s britským ministrem financí Gordonem Brownem, který stojí v čele britských snah o odpuštění dluhů Africe, a obecně o pomoc tomuto kontinentu, Geldof přiznal, že ještě nedávno by nikdy nevěřil v odpuštění dluhů nejchudším zemím světa. Na tom se na začátku června dohodli ministři zahraničí zemí G8. Zároveň ale Geldof znovu vyzval Spojené státy, aby pro Afriku dělaly více...

Cílem koncertu tentokrát není vydělat peníze na pomoc Africe, ale na problém tohoto kontinentu upozornit. Sami organizátoři říkají, že "nejde o charitu, ale o spravedlnost". A dopad Live 8 totiž bude skutečně celosvětový. Nebude se konat jen v Británii, v Londýně, ale ve stejný den, tedy v sobotu 2. července i v Edinburghu, Washingtonu, Berlíně, Paříži a Římě.

A například i pořadatel koncertu Harvey Goldsmith je rozsahem projektu nadšen. "Myslím, že to je největší událost, jaká se kdy v muzice udála. Bude to i největší akce jaká kdy byla živě vysílána."

"Práva na promítání show koupily televize ze sto čtyřiceti zemí a bude tu i na sedm set rádií. A skvělá je i odezva mezi umělci, těmi, co se sami přihlásili, že se chtějí účastnit," vyzdvihuje Harvey Goldsmith.

Na koncertu v Londýně vystoupí například Madonna, U2, Robbie Williams nebo Paul McCartney. Přímý přenos vysílá česká redakce BBC v sobotu 2. července od patnácti hodin.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz