Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Demonstrující proti neonacismu Brno obviňuje z narušování veřejného pořádku

28. 6. 2005 -, Econnect

Zákrokem policie byl 1. května tohoto roku ukončen poklidný protest devatenácti občanů proti pochodu neonacistů centrem Brna. V těchto dnech dostávají aktivisté, kteří se protestu účastnili, napomenutí či jsou předvoláváni na přestupkovou komisi, která je viní z porušení veřejného pořádku. Ti s obviněním nesouhlasí a hodlají se proti němu odvolat, celým případem se zabývá také ombudsman a provádí v této věci vlastní šetření.

V neděli 1. května se konal v Brně pochod svolaný hnutím Národní odpor, kterého se zúčastnilo několik stovek příznivců tohoto uskupení označovaného Ministerstvem vnitra ČR za otevřeně fašistickou a neonacistickou organizaci. Akce byla oficiálně nahlášena jako průvod studentské mládeže a přestože z jejího průběhu, transparentů a projevů bylo zřejmé, že jde o akci propagující nacismus, nebyla akce úřady ani zakázána ani rozpuštěna.

Proti přílišné benevolenci úřadů vystoupily ve stejný den dvě desítky občanů, kteří na náměstí Svobody rozvinuli transparenty varující před nebezpečím neonacismu a jeho propagace. Po dohodě s policisty se protestující s transparenty "Neonacismus zabíjí" či "Neonacismus není názor, ale zločin" přesunuli do vedlejší Rašínovy ulice, kde pokojně prezentovali svůj názor. "Přesto policie na výzvu tajemníka městské části Brno-střed, který označil daný protest za nepovolený, proti protestujícím zasáhla a pomocí obušků je vytlačila až na Moravské náměstí," popisuje zásah Milan Štefanec, jeden z účastníků protestu. Na postup úřadu, který nezakročil proti propagaci nacismu, i na organizátory neonacistického shromáždění podalo několik občanů trestní oznámení na Městské státní zastupitelství v současné době je prošetřuje policie

V těchto dnech však řada z účastníků protestu obdržela obvinění ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku, kterého se měli dopustit tím, že podle úředního záznamu Policie ČR se snažili "vyprovokovat průvod skinheads urážlivými výrazy", údajně prý dokonce mělo hrozit, že "odpůrci pochodu prorazí kordon". "Obvinění policie jsou nepravdivá až směšná a velice mě zajímá, čím bude svá tvrzení u přestupkové komise dokazovat," říká Milan Štefanec. "Je absurdní, že heslo NEONACISMUS ZABÍJÍ je státními orgány považováno za urážku a důvod ke stíhání, zatímco projevy členů Národního odporu opěvující nacismus a šířící nenávist, nechávají stejné státní orgány lhostejnými," doplňuje jej Jiří Koželouh, další z účastníků tehdejšího protestu. Aktivisté upozorňují na útok předvoje neonacistické demonstrace na skupinu tří studentů, kteří neměli nic společného s pochodem ani s protestem proti němu; je to pro ně důkazem, že varování před nebezpečím neonacismu nejsou lichá.

Několik odpůrců neonacismu, kteří již poštou obdrželi svá obvinění, bude proti rozhodnutí o přestupku podávat odpor. Ve svém odvolání budou požadovat, aby policie i další státní orgány předložily konkrétní důkazy, stejně jako se ohradí proti tvrzení, že jejich protest proti neonacismu byl nepovoleným shromážděním; pojem nepovolené shromáždění totiž český právní řád nezná a nelze tedy na jeho základě někoho stíhat. "Stejně tak nesmyslné je obvinění z neuposlechnutí výzvy veřejného činitele. Do ulice Rašínovy jsme náš protest přesunuli právě na základě výzvy policistů, což dokazuje i policejní hlášení z akce," říká k argumentům odvolání jeden z obviněných Libor Matoušek.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související komentáře

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz