Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty: Apelujte za propuštění zadržovaných obránců lidských práv

1. 7. 2005
-red- [Econnect / Amnesty International] -


Celkem šest mužů bylo mezi 8. a 14. červnem zadrženo v Etiopii a Amnesty International, celosvětová organizace pro lidská práva, se obává o jejich bezpečnost. Všichni zadržení pracují pro Etiopskou radu pro lidská práva (EHRCO), nejvýznamnější organizaci pro ochranu lidských práv v zemi. Policie odmítla sdělit příbuzným, novinářům i ochráncům lidských práv, kde a na základě jakých obvinění jsou zatčení lidé zadržováni.

"Co nejrychleji odešlete apely v angličtině nebo ve vašem rodném jazyce," vyzývá Amnesty International k aktivitě. Cherinet Tadesse, první ze zadržených byl zatčen 8. června doma, v hlavním městě Addis Abbebě. Yared Hailemariam spolu s Berhanu Tsegu byli zadrženi 13. června před kanceláří EHRCO, když odcházeli z práce. Tito tři muži byli mnohaletými členy výzkumného a investigativního oddělení EHRCO. Podíleli se na dokumentaci případů porušování lidských práv, které jsou v Etiopii velice časté a zahrnují jak preventivní zadržování, mučení, tak popravy bez řádného soudu.

Podle informací Amnesty International jsou tito lidé drženi bez kontaktu s vnějším světem na utajených místech. Federální a regionální policejní činitelé v Addis Abbebě popřeli, že by muže měli ve vazbě, a odmítli poskytnout jakékoli další informace. Amnesty International se obává, že jim hrozí mučení kvůli jejich působení v EHRCO a aby prozradili své informační zdroje. Několik hodin před zatčením poskytl Berhanu Tsegu rozhovor Američany podporovanému radiu Hlasu Ameriky.

Další ze zadržených, učitelé Tesfaye Bekele, Seifu Degu a Chane Kebede, byli zatčeni 14. června ve městě Dessie, které leží 180 kilometrů severně od Addis Abbeby. Zastávají posty předsedy, zástupce předsedy a člena komise vedoucí pobočku EHRCO v Dessie. Jsou drženi na čtvrté policejní stanici v Dessie, kde se s nimi setkal zástupce EHRCO.

Zatýkání po volbách

Podle předběžných výsledků voleb z 15. května získala Lidová revolučně demokratická fronta (EPRDF) vedená premiérem Melesem Zenawim 302 z 549 křesel. Hlavní dvě opoziční koalice získaly 187 křesel, včetně všech mandátů v Addis Abbebě. Zbylá místa obsadili nezávislí a další kandidáti spříznění s EPRDF či s opozicí. Před volbami opozice držela jen dvanáct mandátů. Opoziční strany tvrdí, že volby byly podvržené a že došlo k mnohým nesrovnalostem. Na základě těchto obvinění proběhne vyšetřování vedené zástupci EPRDF, opozice, Národní volební komisí Etiopie a mezinárodními pozorovateli z EU a amerického Carterova centra. K excesům, mimo jiné i zatýkání a fyzického napadání členů opozičních stran, údajně došlo ve třech stovkách volebních obvodů.

Po volbách vláda vydala zákaz konání veřejných demonstrací. Zákaz byl prodloužen do 8. července, kdy mají být oznámeny konečné výsledky voleb. Od 5. června, kdy demonstrace začaly, bylo zhruba dva tisíce demonstrujících studentů v Addis Abbebě a ostatních městech, přes sto dvacet představitelů opozice a několik tisíc dalších příznivců opozice zadrženo bez kontaktu s vnějším světem a bez vznesení obvinění. Šestatřicet lidí zemřelo v důsledku policejní střelby 8. června, kde ve snaze rozehnat převážně poklidné demonstrace bylo užito nadměrné síly. Demonstrace v Addis Abbebě skončily, ale možná pokračují jinde.

Vězňům svědomí mohou pomoci dopisy

Ze šesti zadržených nebyl nikdo během osmačtyřiceti hodin, jak stanoví zákon, předveden před soud. Amnesty International se obává, že vězni mohou být mučeni nebo s nimi může být špatně nakládáno. Předpokládá se, že většina z nich byla převezena do vojenských nebo policejních táborů ve městech Senfada, Shoa Robit a Ziwai, do nichž je zakázán vstup. Policie navíc patnáctého června potvrdila, že značný počet lidí je zadržován ve vojenském táboře Ziwai, 160 kilometrů vzdáleném od Addis Abbeby.

Amnesty International proto vyzývá k psaní apelů vyjadřujících znepokojení nad zatčením šesti ochránců lidských práv z Ethiopian Human Rights Council. Dopis připomínající jména všech zadržovaných by měl apelovat na vládu, aby jako člen Komise OSN pro lidská práva (UN Commission on Human Rights) respektovala legitimitu postavení obhájce lidských práv tak, jak je stanoveno v Deklaraci OSN o ochráncích lidských práv.

Mezinárodní tlak proti zadržování obránců lidských práv požaduje okamžité a bezpodmínečné propuštění všech šesti zadržovaných, protože jsou „vězni svědomí“ zadržovanými výhradně pro jejich aktivity na poli ochrany lidských práv. V dopisech by lidé kromě toho měli žádat ujištění, že šest zadržovaných není mučeno nebo s nimi není spatně nakládáno. Navíc je třeba upozornit, že Berhanu Tadesse, Yared Hailemariam a Berhanu Tsegu jsou drženi bez kontaktu s vnějším světem na neznámých místech, a žádat umožnění okamžitého kontaktu s jejich rodinami, právními zástupci, zástupci EHRCO a mezinárodního společenství, obzvláště se zástupci Mezinárodní komise Červeného Kříže.

Adresy pro zasílání apelů jsou následující: Prime Minister, His Excellency Meles Zenawi, Office of the Prime Minister, P O Box 1031, Addis Ababa, Ethiopia; Minister of Justice, Mr Harka Haroye, Ministry of Justice, P.O. Box 1370, Addis Ababa, Ethiopia; Commissioner of Police, Mr Workneh Gebeyehu, Ministry of Federal Affairs, P O Box 5068, Addis Ababa, Ethiopia. Kopie je vhodné zaslat na adresu Minister of Foreign Affairs, Mr Seyoum Mesfin, Ministry of Foreign Affairs, P O Box 393, Addis Ababa, Ethiopia; pomoci může také zaslání apelu na velvyslanectví Etiopské federativní demokratické republiky (Boothstrasse 20A, Berlin, D-12207). "Apely zašlete okamžitě," vyzývá Amnesty International.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz