Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přes milion lidí se zúčastnil koncertů na pomoc Africe

4. 7. 2005
[BBC] -


Více než jeden milion lidí se v sobotu zúčastnil série koncertů Live 8 v deseti městech na třech kontinentech. Cílem hudebních setkání bylo vyvinout tlak na nejbohatší státy světa, aby přispěly k ukončení nejhorší bídy v Africe. Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela na pódiu v Johannesburgu řekl, že pokud se představitelům Gé osmičky nepodaří dohodnout na summitu ve Skotsku, spáchají zločin proti lidskosti.

Na pódiích v Evropě, Japonsku, Rusku, Kanadě a Spojených státech se objevila největší jména rockové a popové hudební scény. Například U2, Paul McCartney, Madonna, Elton John, Stevie Wonder, Coldplay, Robbie Williams nebo skupina Pink Floyd, která se dala dohromady jen pro tuto příležitost.

Globální koncerty

Organizátoři si slibovali sledovanost až dvou miliard lidí. Hudební maratón vysílalo více než 140 televizních a asi 400 rozhlasových stanic a koncerty byly k vidění také na internetu.

Pochybnosti o úspěchu celé akce vyvolala nedostatečná účast afrických hudebníků, kteří nebyli pozváni a pořadatelé narychlo uspořádali menší hudební oslavu v Cornwallu na jihozápadě Anglie.

Dalších více než 200 tisíc lidí se zúčastnilo pochodu na podporu kampaně "Make Poverty History" - Učiňme chudobu minulostí - ve skotském hlavním městě Edinburku.

Summit aftrických lídrů

Den po celosvětové sérii rockových koncertů Live 8, které měly vyzvat představitele zemí skupiny G8 k ukončení bídy v Africe, se v Libyi na vlastním summitu sešly hlavy afrických států. Z jejich jednání vzejde společný program proti hladu a nemocem, který představí na summitu zemí G8. Ten začíná ve středu ve Skotsku.

Ministři zahraničí afrických zemí v libyjském městě Syrta jednají o způsobu, jak přesvědčit průmyslové země ke zrušení afrického dluhu a ukončit dotace zemědělského zboží v západní Evropě. Jak v Londýně řekl hlavní pořadatel koncertů Live 8 Bob Geldof, tyto celosvětové události dávají zastáncům zrušení afrického dluhu nebývalou pravomoc. Podle něj byl sobotní den dnem možnosti a naděje za ty, kdo žádnou nemají.

Bývalý prezident JAR Nelson Mandela prohlásil, že pokud představitelé zemí G8 na summitu nepřikročí k nějaké akci, dopustí se zločinu proti lidskosti.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
Související odkazy
  • Live 8
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz