Otevřený dopis ProVeg Česko a SOCR ČR: Ministerstvo zemědelství ČR připravuje diskriminaci označování rostlinných potravin
17.7.2024
Praha [ProVeg Česko]
Autor: Aneta Kudolániová, tel: +421944013993
Novelizace vyhlášky č. 69/2016 Sb. by dle dostupných informací praděpodobně vedla k zákazu používání konkrétních „masných“ názvů jako „paštika“, „špekáček“, „slanina“, „šunka“, nebo dokonce „řezník“, „uzenář“ a pod., za účelem ochrany spotřebitelstva. Dle otevřeného dopisu ale spotřebitelstvo není mateno výrazy jako „sójový párek“ či „rostlinný řízek“.
Naopak, novelizace vyhlášky by vedla k zákazu výrazů, které spotřebitelstvu usnadňují určit způsob používání a přípravu rostlinných výrobků v kuchyni. Přijetí popisného nově vymyšleného „nemasného“ názvosloví jako „sójové plátky“ pro produkty, kde je jejich označování léta známé a ustálené, brání informované volbě při nákupu potravin.
Jednalo by se o dodatečnou restrikci v ČR, která jde nad rámec nad rámec evropské legislativy v oblasti označování potravin a mohla by diskriminovat české výrobce. Otevřený dopis také upozorňuje na precedenty z jiných evropských zemí, jako je Francie, Belgie a Polsko, kde podobné snahy byly zastaveny nebo zamítnuty po kritice ze strany výrobců a spotřebitelstva.
Přílišné regulace potlačují inovace na trhu a komplikují situaci zvlášť menším českým výrobcům, což by se mohlo odrazit na vyšší ceně výrobku a následně ovlivnit i volbu spotřebitelstva. „Rostlinné alternativy nejsou pro Česko hrozbou, ale příležitostí. Je důležité, aby stát ponechal lidem v České republice možnost informované volby potravin a podpořil naše výrobce,“ řekla Lucia Milec, Public Affairs specialistka ProVeg Česko.
Pro český kontext bude klíčové rozhodnutí Soudního dvora EU ve věci francouzské vyhlášky o označování masných rostlinných alternativ, které může ukázat, že podobné národní vyhlášky chránící „masové“ termíny nejsou v souladu s právem EU.
„Bitvě o tzv. vžité názvy masných výrobků, které potřebují ochranu, nerozumíme. Navrhované úpravy povedou pouze k matení spotřebitele, výsledkem budou nesrozumitelné názvy typu sójová tyčinka s drůbeží příchutí namísto veganského párku, což negativně dopadne až na 23 % zákazníků, kteří již nyní rostlinné alternativy masa nakupují, ale především zhorší orientaci nových zákazníků, kteří o nákupu rostlinných alternativ uvažují. Opakované změny a nejistota v označování rostlinných potravin představují navíc pro obchodníky i výrobce nemalé náklady při úpravách obalů, likvidace těch starých a výroba navíc zvyšuje ekologickou zátěž,“ uvedla Romana Nýdrle, Ředitelka pro obchod, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
ProVeg Česko a SOCR ČR proto apelují na Ministerstvo zemědelství ČR, aby zvážilo potřeby českých výrobců rostlinných alternativ a aby počkalo na rozhodnutí Soudního dvora EU, které se očekává začátkem roku 2025.