Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Protestovalo se proti silnici Českým rájem

18. 7. 2005
[BBC] -


Přes sto lidí protestovalo v sobotu proti plánům na výstavbu rychlostní komunikace R35 přes sever Českého ráje. V okolí Rovenska pod Troskami, Ktové nebo Borku se vydali na zhruba desetikilometrovou cestu po všech čtyřech trasách takzvané severní varianty dálnice, s níž nesouhlasí.

Podle vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj Lenky Šoltysové by 22 metrů široká betonová čára znamenala konec Českého ráje. Rozdělila by ho na dvě části, což by mělo vliv na prolínání živočichů a rostlin.

Nové automobilové spojení Liberce a Turnova s Hradcem Králové po silnici R35 považují za důležité policisté a řidiči. Současná stará silnice je podle nich pomalá a nebezpečná.

Liberecký kraj si podle turnovského zastupitele Josefa Kunetky od výstavby rychlostní komunikace slibuje zakázky pro regionální firmy a zvýšení zaměstnanosti.

'Barbarství na dětech'

"Loni nás bylo na stejné akci téměř 300. Letos se nám organizace protestu bohužel nepovedla a mnoho lidí je pryč na dovolených nebo na cestách," uvedla jedna z pořadatelek protestu a krajská zastupitelka za Stranu pro otevřenou společnost Martina Pokorná.

Mezi účastníky protestního pochodu, připraveného koalicí občanských sdružení S.O.S Český ráj, patřili také poslanec sněmovny František Pelc a senátor Jaromír Štětina: "Výstavba dálnice na severu Českého ráje by byla barbarstvím na našich dětech," řekl Štětina.

Severní a jižní varianta

Severní varianta dálnice by zničila nivu řeky Libuňky a poškodila barokní ráz krajiny. Dálnici by ohraničovalo hruboskalské skalní město, Trosky, ještědsko-kozákovský hřeben a další cenné lokality. Kromě severní varianty dálnice Českým rájem zůstává ve hře také jižní varianta kolem Mnichova Hradiště a Sobotky.

Severní varianta R35 z Turnova kolem Rovenska je ovšem podle ekologů, občanských sdružení a obcí Libereckého kraje pro vzácnou přírodu v Českém ráji mnohem horší než jižní varianta.

Odborná studie o vlivu plánované rychlostní komunikace R35 na Český ráj však vyhodnotila jako nejpřijatelnější jednu ze severních tras. Vede přes Turnov kolem přírodní památky Borecké skály do Újezdu pod Troskami.

Podle turnovského zastupitele Josefa Kunetky Liberecký kraj prosazuje R35 na území svého kraje, poněvadž si od její výstavby slibuje zakázky pro regionální firmy a zvýšení zaměstnanosti. Severní varianta R35 by rovněž urychlila dopravu směrem na Semily a Lomnici nad Popelkou.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:

27. 1. 2007

-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz