Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Fotografický projekt „Galerie na kolejích“ putuje po České republice

19. 7. 2005 -, Econnect

-foto-
-foto-
Až do konce září bude putovat českými městy vagón, v jehož interiéru je ke shlédnutí výstava fotografií Jindřicha Štreita Tak blízko, tak daleko, která dokumentuje každodenní život v Čečně a Ingušsku. Výstavu ve vagóně pořádá Sdružení Česká katolická charita a vedle její prezentace se ve vagónu představí také občanské sdružení Nesehnutí.

Známý český dokumentární fotograf Jindřich Štreit, který proslul zejména svými černobílými fotografiemi se sociální tématikou, navštívil v srpnu 2003 charitní projekty v Čečensku a v Ingušsku v doprovodu humanitárního pracovníka Charity Martině Váně. Během své návštěvy v uprchlických táborech a v dětských školkách Jindřich Štreit nafotil kolem 180 filmů, některé dokonce barevně.

"Byl to jeden z mých nejsilnějších fotografických zážitků. Když jsem přijal na Severní Kavkaz, vypadala tam situace jinak, než jak ji známe z českých médií. Pobyt byl pro mě nesmírně zajímavý a doslova strhující. Jsem opravdu rád, že jsem na Kavkaz odjel. Byl jsem tam šťastný." řekl po návratu ze severního Kavkazu.

Z nejlepších černobílých snímků vznikl cyklus fotografií ze života čečenských obyvatel a uprchlíků v Ingušsku, kterou Streit nazval "Tak blízko, tak daleko". Pod stejným titulem vyšla loni také kniha fotografií, která získala na pražském veletrhu Svět knihy ocenění Nejlepší fotografická kniha roku.

"Bylo nesmírně těžké, ale krásné mít možnost poznat způsob života těchto lidí. Jsou velice hrdí a mají obrovskou chuť žít v míru, a přesto jsou neustále vláčeni různými frakcemi nebo politikou, což je odvádí od toho, aby žili normálním způsobem života," vyjádřil se k tamní situaci Jindřich Štreit.

Fotografie poukazují na neutěšený život čečenského obyvatelstva, které se každodenně potýká se šikanováním ruskými úřady, policií a armádou, mučením a mimosoudními popravami. Více než 350 000 lidí odešlo ze svých domovů a nejvíce z nich se uchýlilo do sousedního Ingušska. Štreitovy snímky až syrově zobrazují život v nelidských podmínkách, ale také rozpor mezi oficiálními obrázky propagandy a realitou.

Organizace Nesehnutí dlouhodobě upozorňuje na situaci v Čečensku a na fakt, že snaha českých i evropských politiků zasadit se o zlepšení tohoto stavu je minimální. „Naši oficiální představitelé dávají bohužel přednost ochraně diplomatických vztahů s Ruskou federací před ochranou lidských práv v Čečensku,“ uvádí Jiří Koželouh z Nesehnutí.

Záchrana obyvatele Čečenska nečeká, ani když se rozhodnou podstoupit strastiplnou cestu do centra Evropy. „Místo zasloužené záchrany čeká v České republice zoufalé uprchlíky pouze pád do osidel restriktivní a nelidské azylové politiky našeho ministerstva vnitra. Naprostá většina uprchlíků azyl nedostane a tak je buď nucena k nelegálnímu odchodu na Západ nebo se dokonce musí vrátit do nebezpečné Ruské federace,“ upřesňuje situaci Koželouh.

V jednotlivých městech zajišťují místní Charity ve vagonu doprovodný program. V Českých Budějovicích jsou ve vagonu plánovány koncerty, besedy, prodej výrobků chráněných dílen stacionáře DOMINO i ochutnávku arménských specialit. Výstava se koná pod záštitou biskupa Václava Malého, předsedy Iustitia et Pax a senátora Jaromíra Štětiny.

„Galerie na kolejích“ chce nabízet každý rok originální formou práci kvalitních českých reportážních a dokumentárních fotografů (např. Jan Šibík, Michal Novotný, Jindřich Štreit, Iva Zímová, Luboš Kotek).

Známý český fotograf Jindřich Štreit se zabývá sociálním dokumentem. V současnosti vyučuje dokumentární fotografii na Institutu tvůrčí fotografie v Opavě a na FAMU v Praze. Má za sebou více než 500 autorských výstav a jeho snímky jsou součástí prestižních veřejných sbírek doma i v zahraničí. Vydal 20 fotografických publikací, které dokumentují jeho projekty realizované ve Francii, Anglii, Rakousku, Německu, Maďarsku, Rusku, Japonsku, Číně a České republice. Při fotografování používá Nikon FM2 a Leicu.

Výstavu můžete navštívit v následujících městech:

Tábor, hlavní nádraží: úterý 19. 7. - úterý 26. 7.
Písek, hlavní nádraží: čtvrtek 28. 7. – pondělí 1. 8.
Strakonice, hlavní nádraží: středa 3. 8. – středa 10. 8.
Vimperk, hlavní nádraží: pátek 12. 8. – středa 17. 8.
Sušice, hlavní nádraží: pátek 19. 8. – neděle 28. 8.
Plzeň, hlavní nádraží: úterý 30. 8. – neděle 11. 9.
Praha: úterý 13. 9. – středa 28. 9.

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz