Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Romea hodlá žalovat provozovatele diskoték Alfa a Aréna

19. 7. 2005 - ROMEA, Romea

Občanské sdružení Romea, které se zaměřuje na mediální a vzdělávací činnost a již třetím rokem vydává měsíčník Romano voďi (Romská duše) a stejně dlouhou dobu spravuje informační server www.romea.cz, hodlá žalovat provozovatele dvou plzeňských diskoték Alfa a Aréna. Právě do nich byl totiž znemožněn vstup minulý pátek 8. července dvěma romským figurantům, kteří společně se dvěma rovněž vysokoškolsky vzdělanými českými kolegy testovali eventuální diskriminaci Romů v obchodech, při hledání zaměstnání a v restauračních zařízeních a diskotékách.

Akci zorganizoval deník MF DNES ve spolupráci s již zmíněným měsíčníkem Romano voďi. Čtyři figuranti s velmi podobnými životopisy, všichni studenti vysokých škol, navštívili stejné potenciální zaměstnavatele, stejné obchody, restaurace a dvě plzeňské diskotéky. Šokující, leč všeobecně několik let známé chování, natočili aktéři skrytou kamerou.

V náhodně vybraných obchodech i restauracích se setkali všichni čtyři vysokoškoláci se stejným vstřícným chováním. Při hledání zaměstnání romská uchazečka narazila.

Nejhorší situaci prožili mladí lidé na dvou diskotékách v Plzni Alfa a Aréna, které mají totožnou spolumajitelku Ivanu Dobrou. Zatímco mladý pár „bílých Čechů“ prošel bez problémů, romský vpuštěn nebyl, ačkoliv přišel ještě před párem „bílým“. Celá akce je natočena skrytou kamerou MF DNES a každý z incidentů může dosvědčit několik svědků.

Občanské sdružení Romea hodlá podat trestní oznámení a žalobu na provozovatele diskoték i ochranku, kteří Romům znemožnili vstup, ačkoli byli v obou zařízeních poprvé v životě. Sdružení se rovněž obrátí na Českou obchodní inspekci a příslušné materiály hodlá předat i dalším osobám, včetně politiků.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz