Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nominujte dobré a špatné úřady v soutěži Otevřeno x Zavřeno

21. 7. 2005 -, Econnect / Otevřená společnost

Při příležitosti Mezinárodního dne informací - 28. září 2005 – vyhlásila organizace Otevřená společnost třetí ročník soutěže o tituly OTEVŘENO a ZAVŘENO. Tituly jsou určeny pro nejlepší a nejhorší příklady otevřenosti úřadů vůči veřejnosti v České republice za dobu od září 2004 do září 2005. V soutěži se hodnotí jak poskytování informací občanům, tak i aktivní zveřejňování informací o postupech, rozhodnutích, podkladech, hlasování, struktuře či dalších aspektech činnosti úřadů. Své nominace může každý posílat až do 10. září 2005.

„Kdokoliv má dobrou nebo zlou zkušenost s úřady a úředníky při uplatňování zákona o svobodném přístupu k informacím či při jiném získávání informací o činnosti veřejných institucí, má možnost nominovat své kandidáty do kategorií Otevřeno a Zavřeno", říkají organizátoři soutěže.

Při hodnocení porota zohlední například aktivní přístup a „přátelskost“ ze strany úřadu (ochotu a vstřícnost jednotlivých úředníků, zvláštní informační centra pro občany), obsažnost, rychlost a kvalitu poskytovaných informací, zveřejňování informací nad rámec zákona, kreativitu zveřejňování, webové stránky či bezplatné poskytování informací.

Na druhé straně budou hrát roli například neadekvátní důvody odmítnutí přístupu k informacím, „recidiva“ v neposkytování informací, odstrašování žadatelů požadováním neoprávněných úhrad, nedodržování lhůt či legislativní „útok“ na svobodu informací.

Navrhovatelé mají nominace zaslat e-mailem na adresu nominace@otevrete.cz. Uzávěrka soutěže je 10. září 2005 a výsledky soutěže budou zveřejněné na tiskové konferenci a na webu www.otevrete.cz.

„V nominaci přesně uveďte označení úřadu, tedy název, případně i jméno konkrétního úředníka, stručný popis činu, za který úřad nominujete, kontakt na navrhovatele jako e-mail či telefon a případně další kontakt, na kterém je možné čin ověřit. Nominace ze strany samotných úřadů nesoutěží. Jména navrhovatelů zůstanou uchována v tajnosti,“ uvádějí organizátoři soutěže.

Nominace bude hodnotit porota deseti nezávislých osobností, která problematiku dlouhodobě sleduje. Loni mezi nimi byli novinář Martin Fendrych (Týden), publicista Břetislav Rychlík, Ladislav Špaček anebo Jan Šolc, předseda Etického fóra ČR.

Vítězové obdrží solidní smaltovanou ceduli s nápisem Otevřeno anebo Zavřeno a jménem úřadu, kterou si mohou vyvěsit na vhodné místo úřadu.

Soutěž ve stejný den probíhá ve třiceti zemích světa. Koordinuje ji mezinárodní asociace Freedom of Information Advocates Network.

Soutěž je součástí projektu Otevřete.cz (Právo na informace), který je jedním z programů Otevřené společnosti o.p.s. Na stránkách Otevřete.cz můžete najít i výsledky roku 2004 či fotografie z předávání cen.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz