Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sedmá generace 4/2005: Místo pro kulturu

27. 7. 2005 -, Sedmá generace / Econnect

-foto-
-foto-
Přestože je kultura v současné společnosti jedním z nejviditelnějších objektů obchodu, poměrně velké množství lidí ji stále dělá či podporuje nezištně, prostě pro radost. Časopis Sedmá generace se proto rozhodl ve svém novém letním čísle zmapovat, jaké šance dnes mají nekomerční kulturní projekty. Snaží se poodhalit principy fungování sprejerské komunity, navštívil nekomerční hudební festival a zajímal se o to, jak obtížné je rozjet novou rozhlasovou stanici. Vedle tohoto společenského tématu najdete v Generaci i další články a rubriky – Drobnohled tentokrát převážně ekologický, články k dalšímu vývoji Evropské unie, rozhovor s Martinem Bursíkem a řadu dalších.

Celé téma Místo pro kulturu uvozuje článek pátrající po dělící čáře mezi tzv. alternativou a mainstreamem a uzavírá text o poplatcích s velmi výstižným názvem No copyright?

Pokud čtenáře zaujme téma o graffiti a writerech, mohou o tomto u nás nepříliš starém fenoménu také dále diskutovat na internetových stránkách SG www.sedmagenerace.cz/forum.

V duchu alternativy se tentokrát nese i obálka, jejíž prostor redakce ponechala takzvané street kultuře. Do historie časopisu se tak zapíše hned několika prvenstvími — má trojrozměrné grafické zpracováním, a v celém nákladu se dokonce vyskytuje sedm různých verzí. To vše díky brněnským stickerům, kteří se nezištně podělili o své samolepky.

Společenské téma letní Sedmé generace vyvažuje téměř čistě ekologický Drobnohled. Dává tip na stavbu přírodě šetrnému domu z tradičního materiálu. Rozebírá kauzu nadnárodní firmy U.S. Steel, která zažalovala slovenskou vládu kvůli jejímu tlaku na snižování znečištění. Nahlíží do hospodaření ekologické farmy v Deblíně. Odhaluje, co si Američané myslí o geneticky modifikovaných organismech a jaké informace související s životním prostředím naopak chybí Evropanům.

Několik textů nového vydání časopisu krouží kolem v poslední době frekventovaného tématu dalšího vývoje Evropské unie. První si vzal na mušku její nejtemnější instituci, donedávna znázorňovanou triem opic s výmluvnými gesty: nevidím, neslyším, nemluvím – Evropskou investiční banku. Polemika mezi zastáncem a odpůrcem ústavy bilancuje její pro a proti. Komentář pátrající po prapříčině políčku Francouzů a Nizozemců narazil až na samotné nedemokratické dno Evropské unie.

V kulturní rubrice Zahrada i tentokrát uzrály šťavnaté plody, obzvláště na záhonech netartu, filmu a sochařství, jež „stírá mosty mezi uměním a ekologií“.

V Rozhovoru se představuje ekolog, politik a horolezec v jedné osobě, Martin Bursík, který se domnívá, že sebedůvěra z hor do politiky nepatří.

Další informace: www.sedmagenerace.cz

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz