Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty International upozorňuje na zabíjení dětí v Nepálu

26. 7. 2005
[BBC] -


Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International uvádí, že v rámci konfliktu vládních sil a maoistů v Nepálu obě strany zabíjejí a mučí děti. Zpráva Amnesty International přináší výčet hrůz, které v důsledku devítiletého maoistického povstání postihují nepálské děti.

Ty nejhorší zločiny podle zprávy páchají příslušníci obou znepřátelených stran. Amnesty International má doloženo, že během konfliktu už zahynulo nejméně 400 dětí. Autoři zprávy uvádějí i konkrétní příklady násilností na nepálských dětech, např. loňský případ, kdy vojáci zabili čtyři neozbrojené dívky, které podle armády podporovaly maoisty.

Ve zprávě se také píše o případu, kdy maoisté stříleli po patnáctiletém chlapci, a o tom, že mnoho dětí umírá při maoistických útocích na dopravní prostředky a také při explozích nastražených náloží. Ochránci lidských práv kritizují Nepál zvláště za to, že toleruje zadržování a mučení dětí i údajné znásilňování dívek policisty.

Naproti tomu maoisté podle Amnesty International pravidelně ostřelují školy a unášejí děti a některé z nich nutí bojovat. Amnesty International ve své zprávě podotýká, že obě strany nepálského konfliktu páchají zvěrstva beztrestně a vyzývá je, aby respektovaly mezinárodní konvence a dohody o ochraně dětí.

Mluvčí nepálské armády generál Dipak Gurung mezitím uvedl, že za porušení lidských práv už bylo potrestána více než stovka vojáků.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři oblasti Lidská práva
Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz