Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Uherské Hradiště přivítalo Glena Hansarda

29. 7. 2005
Jana Sobotková [Econnect] -


- Glen Hansard - Zcela zaplněné nádvoří, lidé stojící i sedící na místech k tomu určených i jen tak na zemi a ovace vyvolávající další a další přídavky: taková atmosféra přivítala frontmana irských The Frames Glena Hansarda na jeho včerejším sólovém koncertu v Uherském Hradišti. Koncert byl součástí jedenatřicátého ročníku právě probíhající Letní filmové školy, která letos má za jedno z hlavních témat irský film; mezi doprovodnými akcemi se pak na programu objevila řada koncertů irských hudebníků.

Pódium na uherskohradišťském kolejním nádvoří hostilo během týdne jak muzikanty z Irska, tak ne-irské skupiny hrající irskou hudbu. Představili se mimo jiné Mickey Dunne, Paddy Keenan, Tommy O'Sullivan, Fergus O'Farell, Maria Doyle Kennedy, Paul Tiernan, Bronagh Gallagher, Marja Tuhkanen, Dún an Doras, Kieltig či Shanon. Irské muzikanty – Glena Hansarda, Bronagh Gallagher a Marii Doyle Kennedy – přivítali coby herce též diváci na čtvrteční projekci filmu Alana Parkera The Commitments. Ten se stal vítězem v anketě o nejlepší irský film všech dob a ačkoli byl natočen už v roce 1991, jednalo se o slavnostní předpremiéru v českých kinech. Do distribuce film zamíří na podzim.

Večerní koncert Glena Hansarda byl pak vrcholem celého týdne pro řadu hudebních fanoušků, kteří často do Hradiště přijeli hlavně kvůli irské hudbě. Protože se zpěvák o čas koncertu podělil se zpěvačkou a bubenicí Bronagh Gallagher a mladým talentem Davidem Kittem, vymezený čas nestačil – a ačkoli měl na nádvoří v jedenáct hodin začít koncert Petra Fialy, publikum se dožadovalo přídavků, a tak ještě o půlnoci Glen Hansard vítal půlnoční odbíjení hodin z kostelní věže. Byť se jednalo o sólový koncert, v několika písních zpěváka doprovodila zpěvem a hrou na klavír mladá česká písničkářka Markéta Irglová, na jednu z posledních písní si pak přizval další přítomné irské muzikanty. S půlnocí koncert zakončila společně s publikem odzpívaná Hallelujah Leonarda Cohena.

Glen Hansard na koncertě v Uherském Hradišti, 28. červenceHansardova skupina The Frames se poprvé veřejnosti představila albem z roku 1992 Another Love Song, zatím poslední vydanou deskou je pak album Burn the Maps. Frames však podporují také řadu nevládních organizací, mimo jiné War Child, Drop the Debt nebo Make Trade Fair, na svých stránkách odkazují také na koalici NAT bojující proti AIDS nebo MyFriend pomáhající dětem v Indii a Kambodži. Aktivity, které považují za smysluplné, podporují už dlouho. "Lidé za námi přicházejí a žádají nás, zda mohou použít naše jméno ve své kampani. Jistě, můžete, odpovídáme jim," říká Glen Hansard.

Ačkoli s problémy, které nevládní organizace řeší, souvisí politická témata, do hudby Frames se nepromítají. "Samozřejmě, politika je organizací lidí, je to lidská záležitost," připouští Glen Hansard. Ale politické skladby nezpívá a spojování politiky s hudbou, kterou staví na zcela jinou úroveň, příliš nevítá. "Míchání politiky a hudby, to je šizení hudby. A to nemám rád," dodává.

V České republice Glen Hansard vystupuje často, svou "uměleckou základnu" má ve Valašském Meziříčí. Umí pár slov česky a snahu používat je na koncertech české publikum většinou nadšeně oceňuje. "Je to opravdu pěkné místo k pobývání," říká zpěvák o České republice. "Lidé jsou velmi příjemní, i zdejší pohostinnost," dodává Glen Hansard.

Frames se v České republice v kompletní sestavě objeví v listopadu, na kdy jsou oznámeny koncerty v pražském divadle Archa a v brněnském klubu Fléda. Mezitím je možné navštívit sólové koncerty Glena Hansarda – ten dnes vystupuje v Náměšti nad Oslavou, v neděli 31. července v Brně a v úterý 2. srpna v Telči.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz