Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Protesty proti zásahu policie na CzechTeku pokračují

2. 8. 2005 -, Econnect

-Stránky freetekno komunity-
-Stránky freetekno komunity-
Zhruba pět tisíc lidí protestovalo v neděli a pondělí před budovou ministerstva vnitra proti neadekvátnosti policejního zásahu na víkendové taneční party CzechTek 2005 v Mlýnci na Tachovsku. "Gestapo! Násilí! Lži! - Paroub Tekk 05", "Největší security agentura! Objednejte si! Volej: 158", "Techno není terorismus" - s takovými hesly na transparentech lidé v neděli a v pondělí demonstrovali v Praze a Brně, kde budou dnes protesty pokračovat. Stejně tak se připravují demonstrace v dalších českých městech a také v Bratislavě. Hlavní demonstrace v Praze je plánována na středu.

Protestní demonstrace, také obecně proti policejním lžím, násilí a bezpráví, se uskuteční dnes od 18 hodin v Brně - místem setkání je "Čára" na rohu České a Joštovy ulice. V Ostravě se lidé setkají v 16 hodin před budovou Nové radnice. Demonstrace se na dnešek připravuje i na Slovensku, v Bratislavě je svolána na 17. hodinu na místo před českou ambasádou. Připojila se i Plzeň, kde začala demonstrace dnes ve 13 hodin na Mlýnské strouze.

Zítra začíná u budovy ministerstva vnitra od 17 hodin hlavní demonstrace v Praze "Uskuteční se buď před vchodem do budovy nebo na Letné za ministerstvem. Chceme celý průběh zkrátit a dát slovo jenom těm, kteří mají co říci. Počítáme i s hudebním doprovodem nějakého soundsystému," uvedl David Čermák. V Opavě se sejdou lidé před magistrátem na horním náměstí v 15 hodin. Protestní shromáždění se koná také zítra ve Zlíně na Náměstí míru a v Brně. Brněnské místo konání bude upřesněno. Aktuální informace lze získat na serveru Policejnistat.cz.

Organizátoři pražských demonstrací David Čermák a Václav Šroub se dnes také setkali s předsedou senátu Přemyslem Sobotkou. Ten po nich chtěl, aby mu předložili svědectví a důkazy a vyložili celý průběh akce. Sobotka slíbil, že adekvátnost policejního zákroku prověří členové senátního výboru pro lidská práva na svém mimořádném zasedání. Ti shlédnou video a ostatní záznamy z víkendové akce. Setkání organizátorů se senátním výborem se uskuteční zítra.

Protestující účastníci vyzývají k pietním aktům za zemřelého účastníka technoparty (myšlen je zřejmě účastník, kterého v sobotu ráno srazil na dálnici kamion) dnes během večera na Václavském náměstí. Spontánní akce vznikla jako odpověď na policejní násilí a brutalitu při zásahu policie. Na serveru Policejnistat.cz a Techno.cz je výzva, ať účastníci přijdou a zapálí co nejvíce svíček jako vzpomínku na zákrok a přinesou fotografie zraněných a nebo svého zranění.

Liga lidských práv doporučuje všem obětem policejní brutality, aby se co nejdříve spojily s dalšími svědky, nechaly se prohlédnout lékařem a vyžádaly si lékařské potvrzení. Oběti nezákonného postupu policie, které chtějí podat na její postup trestní oznámení, se mohou obracet na právníky Ligy na telefonním čísle 608 719 535 nebo e-mailu brno@llp.cz.

Na stránce občanského sdružení Podněty byla zprovozněna on-line petice, která žádá vyšetření zákroku policie. Petici během několika dní podepsalo více než 2 tisíce lidí. Ze serveru K - ultra community center lze zase odeslat elektronický dopis se žádostí, aby úřady přistoupily na dialog s freetekno komunitou a dohodly se na organizaci techno party CzechTek do budoucna způsobem, který bude přijatelný pro obě strany.

Nedělní a pondělní demonstrace

V neděli a pondělí se před budovou Ministerstva vnitra v Praze sešlo nejméně 5 tisíc lidí. Na demonstracích mluvili účastníci CzechTeku a také rodiče dětí zbitých policií. Demonstrace se zúčastnil také senátor a vládní zmocněnec pro lidská práva Sváťa Karásek. Na včerejší demonstraci také zavítal bývalý prezident Václav Havel, aby podpořil účastníky v boji za jejich práva.

Oproti nedělní demonstraci se v pondělí mezi řečníky objevili představitelé různých zájmových skupin, kteří se svých vystoupení pokusili zneužít pro svoje politické ambice či osobní důvody. Několik rozlobených demonstrantů také házelo na budovu vajíčka. Organizátoři z okruhu freetekno komunity prohlásili, že tato akce není a nebude spojována se žádnou politickou stranou či nevládní organizací a od těchto řečníků a všech násilných projevů se distancovali.

Před budovu vnitra také nakonec i přes zákaz organizátorů přijel italský soundsystém, který začal hrát techno a demonstrace se tak změnila v neplánovanou taneční párty. Zhruba po hodině se soundsystém s účastníky protestu přesunul na Letnou, kde párty pokračovala do večera.

V Brně se v neděli odpoledne sešlo na demonstraci, která vznikla spontánně v reakci na ve stejnou dobu konaný protest v Praze, dvě stě až dvě stě padesát protestujících. Po krátkém úvodu na "Čáře", tradičním místě setkávání Brňanů na rohu České a Joštovy ulice, se lidé vydali průvodem přes centrum města, které obešli a po hodině pochodu se vrátili zpět na místo zahájení pochodu.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití http://obcan.ecn.cz
Praktická doporučení, vzory podání, zákony - pro každého, kdo nechce, aby o něm rozhodovali jiní:
Jak založit občanské sdružení
Přehled právních předpisů v oblasti Účast na rozhodování

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz