Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Další protestní akce proti policejnímu zásahu na CzechTeku se uskuteční o víkendu

5. 8. 2005 -, Econnect

O tomto víkendu se uskuteční další ze série protestních demonstrací proti masivnímu policejnímu zásahu na techno párty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku. Organizátoři demonstrací žádají účastníky CzechTeku, aby se zapojili do aktivit směřujících k objasnění policejního zásahu. Proti policejnímu zákroku protestují také organizace monitorující porušování lidských práv.

Pražský taneční happening začíná v 15 hodin na Letenské pláni, v Brně se účastníci protestu sejdou ve stejnou dobu na Moravském náměstí. Další ohlášená akce začíná v neděli v 15 hodin v Havířově před KD Leoše Janáčka. Protesty proti zásahu policie získávají mezinárodní rozměr, neboť po demonstracích před českými ambasádami v Dublinu a Helsinkách se v sobotu uskuteční další akce, tentokrát v Paříži a Berlíně.

Organizátoři demonstrací také vyzývají občany, aby nebyli k událostem na Czechteku lhostejní a sledovali či se přímo zapojili do aktivit, kterou budou směřovat k objasnění policejního zásahu. Dále také žádají všechny zraněné účastníky a svědky incidentů, aby co nejdříve kontaktovali organizátory na adrese Press Centrum na pražském Tachovském náměstí 3.

Skupina umělců a dalších intelektuálů také zveřejnila otevřený dopis politikům s výzvou k nezávislému prošetření zásahu policie na Czechteku. "Pane premiére, pane ministře vnitra, i vy dámy a pánové poslanci a senátoři, začínáme mít dost vašich manipulací, intrik, svévole a vaší imunity. Z událostí Czechtek se stala věc veřejná. Žádáme důsledné vyšetření událostí v Mlýnci nezávislou komisí,“ uvedli autoři dopisu, mezi kterými je třeba režisér Jan Kačer nebo herec Ondřej Pavelka.

Sobě vlastním způsobem zareagoval na dění kolem CzechTeku písničkář Jarek Nohavica, který složil písničku s názvem Už zase bijou děti.

Zákrok policie ostře odsoudila Liga lidských práv, která ho také považuje za nezákonný. Podle ní policie omezila v demokratické státě zcela nepřijatelným způsobem práva zaručená občanům Listinou základních práv a svobod. Liga lidských práv má také obavy z toho, jak nestranně bude probíhat policejní vyšetřování.

„Poté, co police provedla těžko odůvodnitelný zásah, je možné, že začne dodávat důkazy, stejně jako tomu bylo při zasedání MMF, kdy někteří policisté svědčili falešně. Máme svědectví lidí, kteří byli na CzechTeku napadení policií a následně byli obviněni z napadení veřejného činitele. Máme proto odůvodněný strach z justičních omylů a obavy o fungování právního státu,“ řekl právník Jiří Kopal z Ligy lidských práv.

Kvůli policejnímu zásahu vůči účastníkům CzechTeku 2005 se českou na vládu obrátil i mezinárodní sekretariát Amnesty International (AI). AI má zásadní výhrady k použití policejní síly vůči účastníkům akce, jejímž cílem nebylo vyvolávání nepokojů. AI také vyzvala vládu ČR, aby zahájila otevřené a nezávislé vyšetřování tohoto zásahu, které se bude zabývat přiměřeností a nezbytností policejního postupu a jeho souladu s mezinárodními standardy.

„Amnesty International by od Vás ráda obdržela informace o preventivních opatřeních, která policie učinila před tím, než použila sílu vůči lidem shromážděným na poli poblíž obce Mlýnec. AI je obzvlášť znepokojena skutečností, že v ČR zcela chybí nestranný mechanismus pro šetření stížností na postup policie, který by byl nezávislý na Ministerstvu vnitra ČR,“ uvedla ředitelka evropského programu AI Nicola Duckworth. Organizace také představitele ČR upozornila, že v minulosti byly případy policejního násilí vyšetřovány jen zřídka a nedostatečně.

Český helsinský výbor (ČHV) zásadně odmítá argumenty některých vládních činitelů, kteří se snaží nepravdivými nebo právně nepodloženými tvrzeními legitimizovat tvrdý zásah pořádkových sil Policie ČR proti účastníkům techno párty CzechTek 2005. „Několik týdnů předem připravovaný zásah nebyl dle názoru Českého helsinského výboru navíc ničím jiným než účelovou demonstrací síly, která směřovala k zastrašení těch občanů a osob, kteří projevili chuť účastnit se dané akce. Tato demonstrace síly měla patrně určitým vládním činitelům pomoci získat sympatie té části obyvatelstva, která se staví rezervovaně nebo odmítavě k pořádání podobných happeningů,“ uvedla Hana Havelková, předsedkyně ČHV

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití http://obcan.ecn.cz
Praktická doporučení, vzory podání, zákony - pro každého, kdo nechce, aby o něm rozhodovali jiní:
Jak založit občanské sdružení
Přehled právních předpisů v oblasti Účast na rozhodování

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz