Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Devadesát procent českých dětí kojeno

5. 8. 2005 - PRAHA [BBC]

Devadesát procent českých žen, které odcházejí z porodnice, kojí své děti. A to je podle Světové zdravotnické organizace úspěch. Oproti době před patnácti lety, kdy se v Česku razil zcela opačný a také ne zcela vhodný způsob umělé výživy, se počet kojících žen zdvojnásobil. Jenomže málokterá žena kojí doporučovaných šest měsíců. Matky nahrazují kojení také zdravotně závadnou umělou stravou. Méně dětí

Minulý rok se narodilo v Česku devadesát tři tisíc dětí, což je zase o něco méně než před dvěma lety. Například před deseti lety se jich narodilo o dvaadvacet tisíc víc. Takový je ale celoevropský trend a Česká republika z tohoto nijak zvlášť nevybočuje.

Jenomže co je v mnohých českých porodnicích považováno za naprosto běžné a standardní, by jinde v Evropě nenazvali jinak než barbarstvím.

Bez maminky

Jak ukazují nejnovější údaje Ústavu zdravotnických informací a statistik, skoro každé desáté miminko, které se v Česku narodí, je v porodnici odděleno od maminky. Magdalena Paulová z Thomayerovy nemocnice v Praze BBC řekla, že pro pohodlný personál je jednodušší např. svézt všechny děti ve stejný čas na přebalení.

Matce se pak řekne, že je pro ni vhodnější, aby třeba dva dny odpočívala a dítě viděla jen občas. Taková je praxe v menších okresních porodnicích, ale i ve třech fakultních nemocnicích, kde praxi sledují budoucí lékaři.

Posun k lepšímu

Na druhou stranu se toho po patnácti letech v Česku mnoho změnilo. Zhruba polovina všech českých porodnic, kterých je 105, začala dodržovat takzvané desatero správného kojení a získaly tak označení "baby-friendly" nemocnice.

Ve zkratce vysvětleno: jsou to porodnice, kde personál více dbá o správné kojení novorozence. "Zaprvé přikládají dítě k prsu matky co nejdříve po porodu, často do půl hodiny, rozhodně do dvou hodin, kdy je touha dítěte sát mateřské mléko největší," dodává Magdalena Paulová z Thomayerovy nemocnice.

Kojení, resp. přijímání mléka, je první, nejpřirozenější projev právě narozeného dítěte. Pokud matka nekojí, nebo příliš brzo přejde na umělou výživu - aniž by si to uvědomovala - může způsobit dítěti i zdravotní problémy.

Výhody kojení

Podle doktorky Anny Migelové z Národního laktačního centra je nepochybné, že dlouhodobé kojení přináší dětem četné výhody zdravotní, psychologické, imunologické. "Mléko obsahuje dostatek výživných látek, minerálů a doporučuje se kojit alespoň šest měsíců."

"Pak už by se ale strava měla doplňovat o ty potraviny, které obsahují chybějící minerály, zejména železo, bílkoviny a podobně," dodává Anna Migelová, předsedkyně Laktační ligy.

Kampaň za kojení

Laktační liga společně s českým výborem UNICEF vyhlašuje a organizuje v České republice kampaň v rámci Světového týdne kojení, a to na začátku srpna. Na rozdíl od předešlých čtrnácti ročníků chtějí letos upozornit na klamavé reklamy výrobců umělé výživy pro kojence. Liga se ohání poměrně pádným argumentem, který vyplývá z průzkumu Světové zdravotnické organizace.

Dagmar Šnajdrová z centra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty upřesňuje, že rozsáhlý výzkum proběhl ve 35 zemích a zhruba u pětiny sledovaných výrobků zjistil, že jsou kontaminovány patogenními mikroorganismy jako salmonela nebo enterobakterie sakazaki.

"Tyto organismy se tam mohou dostat při výrobě nebo při špatném skladování. Případně i při nesprávné přípravě kojenecké výživy," dodává Dagmar Šnajdrová z lékařské fakulty.


Václav Sochor


Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz