Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Boj za další babyboxy pokračuje

10. 8. 2005 - Jaromír Marek, Radio Praha

Už více než dva měsíce funguje v Praze první "babybox", kam mohou matky anonymně odložit dítě. Na první dítě stále čeká, boj za další babyboxy však pokračuje.

Babybox je nevelká schránka ve zdi GynCentra v Praze Hloubětíně. Je opatřena dvířky, která lze otevřít pouze jednou. Poté, co je dítě do boxu vloženo, ozvou se pagery v kapse zdravotníků, kteří miminko do limitu 50 vteřin ze schránky vyjmou. Osoba, která dítě odložila, má ovšem dostatek času, aby nepozorovaně odešla. Jak zařízení funguje, popisuje jeho tvůrce Michal Čumpelík. "Technicky je to poměrně jednoduché. Schránka je neustále temperovaná na teplotu 30 st. C, když se otevře a vloží dítě, stoupne na 37 st. C. Spustí se alarm a lékař a sestra běží k babyboxu. Zařízení je řízeno mikroprocesorem, ten řídí oběh vzduchu, kontroluje teplotu."

Na první pohled jednoduché zařízení by mělo snížit počet dětí, které matky porodí mimo nemocnici a zabijí je, protože je z jakéhokoli důvodu nechtějí. U zrodu prvního českého babyboxu stál Nadační fond pro odložené děti Statim.

"Nebudete mi to věřit, ale nejsem inspirován zahraničními vzory. Ve chvíli, když jsem schránku vymyslel jsem opravdu nevěděl, že v Německu jich je 67. Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Za vším je můj osobní vztah k dětem. Vychází to i z historických vědomostí, děti se odkládaly vždy a byly jich desetitisíce," říká ředitel sdružení Ludvík Hess.

Zřízení schránky vítá i předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Podle ní by "babybox" mohl ročně zachránit desítky dětí. "I když se může zdát, že to počet odložených dětí zvýší, není to pravda. Žena, která se rozhodne porodit mimo zdravotnické zařízení, má pro to vážný důvod. Ročně se najde 4-5 dětí, ale to je jen malá část těch, které skončí v popelnicích a na skládkách. Většina dětí se nenajde a zvýšený počet dětí je na úkor, těch, která se nikdy nenajdou."

Na první pohled by se mohlo zdát, že zřízení babyboxů se nikdo bránit nebude. Cesta ke zřízení českého babyboxu byla složitá. Přitom jak už bylo řečeno v sousedním Německu funguje podobných zařízení 67, na Slovensku existují tři: v Bratislavě, Žilně a Prešově. Právě tam zachránili život už dvěma novorozencům. Více ředitel sdružení Statim Ludvík Hess.

"Začalo to asi před dvěma lety. Tři čtvrti roku jsem potom strávil marnou snahou s Všeobecnou fakultní nemocnicí, která skončila negativním stanoviskem ministerstva zdravotnictví. Tam jsem pochopil, že je nutné jít na soukromé zdravotní zařízení a v GynCentru jsme se dohodli okamžitě. Ministerstvo zdravotnictví má řadu argumentů; nejprve mluvili o tom, že je to trestný čin. Když se ale za babyboxy zasadili ředitel policie, předsedové soudů, pochopili, že to asi trestný čin nebude. Poslední oficiální stanovisko je, že zřízení babyboxů by mohlo vést k tomu, že zde budou odkládány děti cizinců a děti zdravotně handicapované, jejichž péče by vyžádala vysoké finanční náklady. To je otřesný argument."

Ministerstvo argumentuje i tím, že používání "babyboxů" není nijak právně upraveno. Faktem ale je, že první babybox existuje a čeká na první dítě. Potom ale nastane paradoxní situace. Pokračuje ředitel sdružení Statim Ludvík Hess. "Dostal jsem otázku, kam půjde dítě, které skončí tady v babyboxu. No k Apollináři a doufám, že tam nebude žádný úředník ministerstva, aby tomu zabránil."

"U Apollináře je totiž jednotka intenzívní péče pro novorozence. Má to svoji logiku. My jsme na to po medicínské stránce byli připraveni a souhlasili s tím, aby to bylo u nás. Bohužel to bylo ministerstvem zamítnuto a nemůžeme s tím nic dělat. Víme ale všichni, co se děje. Já byl jako soudní znalec přizván k případům, kdy matka hodila své dítě do septiku. Jsou to smutné případy. Kdyby se jedno dítě zachránilo, stojí to za to," dodává Prof. Zdeněk Hájek, zástupce přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky v Apolinářské ulici. Cílem Nadačního fondu pro odložené děti je vybudovat v Česku 20 "babyboxů". O jejich zřízení jedná s několika zdravotnickými zařízeními.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

11. 8. 2005
...lubob
20. 8. 2005
Hannah
13. 9. 2005
25. 9. 2005
!Lajka
Související odkazy
Poslech z Radia Praha

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz