Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha zve do divoké přírody Šumavy

15. 8. 2005
Jana Sobotková [Econnect / Hnutí Duha] -


Na čtyřdenní exkurzi do národních parků na obou stranách Šumavy zve veřejnost Hnutí Duha. Pochod pralesy a holinami Šumavy se uskuteční příští týden. "Účastníci uvidí nejen horský smrkový prales, ledovcová jezera, kamenné moře, podmáčené lesy i rašeliniště – zároveň budou moci porovnat výsledky péče o přírodu na české a bavorské straně hor," lákají organizátoři.

Lidé budou moci srovnat, jak v českém národním parku po několika letech kácení vznikaly holiny a rozšířily se polomy. Na německé straně v místech, kde došlo k namnožení kůrovce, však vyrůstá nový zdravý prales. Národní park Šumava připravuje novou koncepci a debatuje se také, zda by se měl řídit podobnými pravidly jako Národní park Bavorský les a jiné parky v Evropě.

"Nabízíme veřejnosti možnost o rozdílech mezi českým a německým národním parkem nejen číst v novinách, ale vidět je na vlastní oči. Chceme, aby se lidé mohli sami přesvědčit o přínosech péče o divokou přírodu ve skutečném národním parku," říká Jaromír Bláha z Hnutí Duha. "Účastníci uvidí české holiny, německé lesy obnovující se po napadení kůrovcem i některé nejkrásnější části Šumavy – horský smrkový prales, ledovcová jezera, kamenné moře, podmáčené lesy i rašeliniště. Každý z posledních šesti ročníků se setkal s velkým úspěchem, a přesto přicházejí noví a noví lidé," dodává.

Pochod, který začne ve čtvrtek 25. srpna, bude zahájen v osm hodin ráno v Nové Peci. První den bude účastníky čekat trasa dlouhá přibližně pětadvacet kilometrů a účastníci minou mimo jiné Schwarzenberský kanál, Plešné jezero, Trojmeznou či Stifterův pomník, z Nového údolí je pak vlak odveze do Horní Vltavice. Stejně dlouhá páteční část pak účastníky exkurze zavede na Modravu a přes Cikánskou slať, Březník, Černou horu, kolem pramenů Vltavy a přes Bučinu dorazí do Finsterau.

Kratší, dvanáctikilometrová trasa, je naplánována na sobotu. "Ráno se přepravíme autobusem do Neuschönau, prohlédneme si informační centrum Správy národního parku Bavorský les," přibližují organizátoři program. Neděle pak slibuje trasu dlouhou osmadvacet kilometrů: z Waldhäuser se bude pokračovat přes Ďáblovu soutěsku, Roklanské jezero, Roklanskou kapli, Roklan a Gfäll, v plánu je také prohlídka Stezky lesních prožitků. Večer účastníky odveze autobus zpět do Finsterau.

Hnutí DUHA pořádá tento pochod už posedmé a minulé ročníky se setkaly u veřejnosti s mimořádným úspěchem. Přihlásit se může každý on-line na webových stránkách Hnutí Duha. "Je fascinující sledovat, jak se u lidí úlek z děsivého prvního pohledu na uschlé stromy v dálce po příchodu dovnitř mění v úžas nad bohatstvím nově vznikajícího přírodního lesa plného života. Na vykácených holinách nic takového vidět není," říká o smyslu pochodu Jaromír Bláha. Účastníci jen nesmějí zapomenout na dobré boty, spací pytel, stan a cestovní pas. "Odborný průvodce a výklad na celé trase exkurze bude zajištěn," slibují organizátoři, kteří k účasti zvou též novináře.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz