Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Fresh Film Fest nabízí studentské filmy z celého světa

24. 8. 2005 -, Econnect/FreshFilmFest

Vtipný remake scén z filmu Vrchní, prchni! se stal znělkou 2. ročníku festivalu Fresh Film Fest, který je mezinárodní přehlídkou studentských filmů. Festival se uskuteční od 24. do 28. srpna v Karlových Varech a chce nabízet prostor pro setkávání mladých filmových tvůrců z celého světa.

"Festival svým loňským nástupem úspěšně navázal na již dávno zaniklý festival CILECT/RIFE. Do festivalu jsme vložili veškerou naši energii a s napětím jsme očekávali, jak se naše srdeční záležitost vyvine. Díky obrovskému nasazení festivalového štábu a nesmírné pomoci všech spřízněných duší se nám povedlo resuscitovat studentskou filmovou událost, a tak se tento rok vracíme! Nastupujeme s větší vervou a chutí předvést, že tento mladý festival má na kulturní scéně svoje místo," prohlásil Martin Pošta, ředitel Fresh Film Fest.

V neděli 31. července byla ukončena první část soutěže Film Reflection. Celkem bylo přihlášeno 46 filmů, z toho 27 filmů v amatérské sekci a 19 filmů v sekci filmařské. Na základě těchto přihlášených filmů bylo porotou vybráno 6 finalistů – po třech z každé sekce.

Dále soutěž pokračuje finálovým kolem, které se odehraje v průběhu festivalu Fresh Film Fest, kdy každý večer dostanou vždy dva finalisté (po jednom z každé sekce) za úkol vytvořit do druhého dne (do 16.00 hodin) film na téma - Natoč reflexi svého oblíbeného filmu - o maximální délce tři minuty.

Středem programu je výběrová a velmi přísná mezinárodní soutěž studentských filmů. V hlavní hrané soutěži se utká 22 filmů z celého světa a Českou republiku zastoupí film Shakespearovská herečka, který natočila Sylva Málová z pražské FAMU.

Vedle soutěžního programu uvede festival v rámci oficiální nesoutěžní sekce Panorama rozsáhlý, v českém prostředí nejkomplexnější, portrét světové studentské filmové tvorby. Hlavní součástí sekce bude přehlídka filmů oceněných na nejvlivnějších festivalech studentských a krátkometrážních filmů v posledním roce.

Perličkou v programu sekce Panorama bude představení tvorby prestižního Národního filmového insitutu Indie (NFII) v Puně: právě zde se kinematograficky vzdělávala nejedna ze současných bollywoodských režisérských hvězd.

Také tento rok proběhne na festivalu řada zajímavých workshopů. Mezi jinými přijede malíř a filmový výtvarník Theodor Pištěk, autor povídek, novel, románů a filmových scénářů, Arnošt Lustig nebo bývalý ředitel filmových společností United Artists a Columbia Pictures Norbert Auerbach. Další dílnu povede britský režisér John Stephenson se svým producentem Nickem Hirschkornem, kteří na festivalu uvedou v české premiéře svůj poslední společný celovečerní film „5 Childern and It“.

Režisér festivalové znělky Jakub Kohák pátral minulý týden prostřednictvím médií po představiteli malého Vrány. Ten si totiž jediný nezahrál ve variaci na scénu z filmu Vrchní, prchni! „Oslovili jsme Zdeňka Svěráka, Libuši Šafránkovou a Josefa Abrháma, kteří nabídku sehrát po letech scénu z filmu rádi přijali a ještě vše odehráli bez nároku na honorář. Nikdo si ale nemohl vzpomenout na jméno malého Vrány,“ uvedl Jakub Kohák. Společnost Stillking Films po neúspěšném pátrání natočila scénu z filmu, který byl uveden před téměř pětadvaceti lety, s hercem vzešlým z castingu.

Na základě výzvy v médiích se nakonec podařilo Jakubovi Kohákovi dnes třicetiletého Jana Němečka najít. Němeček s radostí přijal pozvání na festival. Film Vrchní, prchni! bude v rámci Fresh Film Festu uveden. „Pro režiséra a autora znělky se stal výchozím bodem a zahraniční studenti budou mít tak možnost jakési konfrontace,“ uvedl ředitel festivalu Martin Pošta.

Ozvěny festivalu Fresh Film Fest se uskuteční v kině Aero od 1. září, v kině Světozor 6. října (v Aeru a ve Světozoru budou odlišné kolekce) a v Palace Cinemas Slovanský Dům od 13 do 19.10. 2005. Další projekce jsou naplánovány také mimo Prahu.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz