Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty žádá zrušení tajných vězení

23. 8. 2005
-red- [Changenet / Amnesty International SR] -


Dnes, při příležitosti nástupní audience, kdy prezidentovi Slovenské republiky odevzdá pověřovací listiny nový velvyslanec USA na Slovensku Rodolphe Meaker Vallee, zaslala slovenská pobočka lidskoprávní organizace Amnesty International velvyslanci USA otevřený dopis. Podobný dopis se žádostí o zrušení tajných vězení odbrží i velvyslanec Ruské federace v SR Alexander Ivanovič Udalcov.

Amnesty International ve svém dopise žádá, aby velvyslanec vládě USA tlumočil urgentní požadavek zrušit veškerá tajná vězení pod správou Spojených států. Ta se nacházejí v Iráku, v Afghánistánu, ale i v dalších zemích - pravděpdoobně v Jordánsku, Pákistánu, Egyptě či Thajsku. Za možné označují ochránci lidských práv také to, že USA mají dohodu i s jinými státy. Za každých okolností je však podle mezinárodního práva tajné zadržování zakázáno.

Nad tím, že Spojené státy používají tajná zadržovací zařízení, vyjádřila hluboké zklamání i Komise OSN pro lidská práva. Upozornila vládu USA, že tajné věznění je typickou součástí fenoménu "zmizení". Tato "zmizení" jsou praktikou vlád, které se tímto způsobem zbavují nepohodlných osob - lidé jsou svévolně zatčeni a bez jakéhokoli obvinění či soudu vězněni na tajném místě. Pro okolní svět přestanou existovat. Jejich rodiny nevědí, kde se nacházejí, dokonce ani to, zda ještě žijí. Někdy, po letech, se takoví lidé znova objeví. Bývají propuštěni se zničeným zdravím a bez udání důvodu věznění. Jindy se najdou jen jejich mrtvá těla.

Podmínky při tajném zadržování jsou nekontrolovatelné. Amnesty upozorňuje, že jestliže Spojené státy při věznění spolupracují s vládami zmíněných zemí, jde o státy známé pácháním a tolerováním systematického mučení především při zadržování. Jejich státní bezpečnostní složky svévolně vězní jakékoli osoby "podezřelé" z "terorismu". V Pákistánu jsou častá i "zmizení".

V červnu tohoto roku Amnesty International během výzkumu hovořila se dvěma muži v jemenském vězení. Přivezli je tam po více než ročním zadržování v zařízení s americkým personálem a vyšetřovateli. Jeden ze zadržovaných se domníval, že šlo o Guantanámo, jejich popis však nasvědčuje tomu, že šlo o jiné neznámé americké zadržovací zařízení. Amnesty proto žádá vládu USA o vysvětlení.

Jemenské úřady přitom Amnesty International oznámily, že ukončily vyšetřování a že nemají důvod ani jednoho z mužů dále věznit. Jejich převezení z amerického zařízení však bylo podmíněno zadržováním v Jemenu.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz