Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zásah proti Czechteku budou připomínat koncerty po celé České republice

30. 8. 2005 -, Econnect

V první den nového školního roku se v řadě měst České republiky uskuteční protestní demonstrace spojené s koncerty proti policejnímu zásahu na technoparty Czechtek 2005. Ve čtvrtek 1. září se všichni, kdo nesouhlasí s brutálním policejním zásahem a postojem zodpovědných osob, mohou sejít na koncertech konaných pod heslem „Nechceme policejní stát“.

„Jsme velice rádi, že nejsme sami, komu připadají události kolem policejního zásahu na festivalu CzechTek a s ním spojené politické vystupování odpovědných činitelů přinejmenším nevhodné, nezákonné a v rozporu s Ústavou a Listinou základních lidských práv a svobod. Nyní se k naší věci rozhodli přispět i mnozí další umělci a organizátoři, kterým se daří zkoordinovat jednotný termín protestních koncertů v rámci celé země,“ prohlašují organizátoři koncertů Filip Kolací a Stanislav Penc.

Protestní demonstrace s koncerty by se měly uskutečnit v nejméně 21 městech České republiky. Jedná se o Brno, Havlíčkův Brod, Hradec Králové, Cheb, Chomutov, Jičín, Karlovy Vary, Liberec, Louny, Mladá Boleslav, Olomouc, Opava, Ostrava, Plzeň, Praha, Svitavy, Tábor, Teplice, Třebíč, Moravské Budějovice a Uherské Hradiště.

„Snažíme se našimi možnostmi podpořit tuto aktivitu a vyjadřujeme tímto dík a respekt všem, kterým není lhostejný současný a budoucí stav a vedení našeho státu a snaží se mezi všechny spoluobčany šířit informace, právní povědomí a možnost vyjádření názoru ať již podpisem petic, či účastí na akcích pořádaných za účelem demonstrace nesouhlasu s postupem "mocných",“ říkají organizátoři.

Znechucení a pobouření nad zásahem české policie vůči CzechTeku vyjádřili také známí představitelé českého kulturního undergroundu jako John Bok, Ivan M. Jirous, Stanislav Penc, Joska Skalník či Pavel Zajíček.

„Chceme, aby Bublan, Paroubek a všichni odpovědní policejní činitelé odstoupili. A především chceme být a budeme ve střehu před možnou totalitní budoucností, kterou nám chystají v podobě nových zákonů či předpisů o shromažďování. Vyzýváme i vás, organizátory a účastníky kulturních festivalů, abyste se spolu s námi zamysleli nad zlověstně narůstajícími tendencemi k bezpráví v naší zemi,“ žádají známí disidenti.

Přípravu nového zákona, který je zjevně namířený proti konáním technoparty, kritizuje na politické scéně zatím nejostřeji Strana zelených. Ta spatřuje ve vymezení působnosti zákona pouze na technoparty pokračování policejního úsilí potlačit občanskou a kulturní odlišnost, tentokrát pomocí zákona. Policejní potlačování jinakosti je protiústavní stejně jako připravovaný zákon.

„Vyzýváme vládu, aby návrh zákona o podmínkách konání technoparty odmítla, a ministrovi uložila předložit návrh jiný. Měl by mít formu návrhu zásad, a to ve třech variantách. Vláda by měla při výběru řešení vzít v úvahu stanovisko legislativní rady vlády a odborníků.“

„Strana zelených je přesvědčena, že ministrem vnitra nemůže být člověk, který vidí jako své hlavní poslání obhajobu policie za všech okolností, nebo téměř za všech okolností a který jí chce dodatečně poskytovat větší pravomoci předložením návrhu protiústavního zákona. Strana zelených požaduje, aby František Bublan z funkce odstoupil, nebo byl odvolán,“ uvedl vedoucí odborné sekce lidských práv Strany zelených Dušan Lužný.

Podle něj je pošetilé ve spěchu předkládat návrh nového zákona, pokud nejsou koncepční námitky v odborných kruzích a příslušnými orgány vyjasněny. Nová právní úprava by po rozsáhlé odborné i veřejná diskusi, mohla být přijata do dvou let.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití http://obcan.ecn.cz
Praktická doporučení, vzory podání, zákony - pro každého, kdo nechce, aby o něm rozhodovali jiní:
Jak založit občanské sdružení
Přehled právních předpisů v oblasti Účast na rozhodování

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz