Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Česko proti chudobě vyvrcholí zítra a v sobotu

8. 9. 2005
-red- [Econnect] -


Balením veřejných objektů do bílé pásky, diskusemi s odborníky, promítáním filmů s rozvojovou tématikou, informačními stánky, koncerty a dalšími akcemi vyvrcholí v pátek 9. a sobotu 10. září kampaň Česko proti chudobě. Lidé v Česku se budou moci připojit a symbolicky tak vyjádřit solidaritu s více než miliardou lidí, kteří žijí pod hranicí extrémní chudoby.

„Důvodem, proč právě nyní po celém světě probíhají akce vyzývající veřejnost i politiky k aktivnímu zapojení do úsilí o řešení problému extrémní chudoby v mnoha částech světa, je ojedinělá shoda tří vrcholných politických setkání, která mohou nastartovat aktivity k řešení: červencové setkání G8 ve Skotsku, blížící se zářijový summit OSN v New Yorku a prosincová ministerská konference Světové obchodní organizace v Hongkongu,“ říká Šárka Špačková ze Společnosti pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání, která koordinuje brněnskou část kampaně. Valné shromáždění OSN se bude na podzim zabývat plněním tzv. rozvojových cílů desetiletí - globálního plánu na snížení světové chudoby, který byl přijat v roce 2000.

Základních rozvojových cílů je osm. Prvních sedm je zaměřeno na zlepšení situace v nejchudších zemích světa, poslední osmý cíl se týká i vyspělých států, které by měly usilovat o vybudování globálního partnerství v oblasti rozvojové spolupráce. Význam přijetí těchto konkrétních cílů spočívá hlavně v tom, že ke spolupráci na jejich dosažení se zavázali představitelé většiny zemí na světě a jedná se o konkrétní cíle, pro které jsou stanoveny měřitelné indikátory a doba, kdy mají být splněny (výchozím rokem je 1990, rokem splnění 2015).

Kampaň Česko proti chudobě pořádá Koalice českých humanitárních, rozvojových, ekologických a dalších neziskových organizací. Spojily se v ní necelé tři desítky organizací jako například Česká katolická charita, Člověk v tísni, Ekumenická akademie, Hnutí DUHA, Nadace Adra, Zelený kruh či pražský institut Glopolis. Kampaň má podle organizátorů připomenout, že také Česká republika nese spoluodpovědnost za odstranění extrémní bídy v zemích třetího světa.

„Cílem kampaně není shromáždit finanční prostředky, ale přimět každého jednotlivého českého občana, aby se v rámci svých možností aktivně zasadil o řešení problému chudoby. Problém chudoby není jen o šokujících číslech – jsou za ním skryty osudy milionů těžce zkoušených lidí, kteří nikoliv vlastní vinou nemohou žít důstojný život,“ řekla Šárka Špačková.

Mezi požadavky české kampaně patří postupné zvýšení naší rozvojové pomoci na mezinárodní laťku 0,7 % hrubého národního důchodu, odpuštění dluhů nejchudším státům, spravedlivá pravidla světového obchodu či snížení znečištění, které přispívá ke globálním změnám podnebí.

Akce v Česku

V Česku budou páteční a sobotní akce probíhat v celkem 11 městech – Brně, Hradci Králové, Chomutově, Karlových Varech, Litvínově, Mostě, Olomouci, Plzni, Praze, Teplicích, Vsetíně. Návštěvník bude moci navštívit informační stánky s pohlednicemi, letáky o Rozvojových cílech tisíciletí, brožurami, informačními materiály zapojených organizací a především bílými náramky a bílou páskou – symboly celosvětové kampaně. Podporu požadavkům kampaně bude možné vyjádřit také podpisem bílé pásky, která pak bude, společně se všemi bílými páskami z ostatních měst, předána české vládní delegaci před odjezdem na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Dále proběhnou v některých městech diskuse s odborníky, kteří mají zkušenosti s rozvojovými projekty z různých oblastí, promítání filmů s rozvojovou tématikou, koncerty a další doprovodné akce. Podrobný přehled je k dispozici na stránkách kampaně

Například v Brně je na pátek 9. září v Kině Art od 18:00 připravena diskuse s Janem Plešingrem, ředitelem Českého fóra pro rozvojovou spolupráci (FORS) a Následně bude promítán film „Etiopie – putování s Michaelem Buerkem“. Ve vybraných brněnských kavárnách bude 9. a 10. září podávána pouze „fairtrade káva“ a „fairtrade čaj“. Informační stánek najdete v ulici Panská.

V Praze najdete informační stánek u zastávky tramvají I. P. Pavlova na rohu Jugoslávské a Lublaňské ulice od pátku 9. září od 14 hodin do soboty 10. září do 18 hodin. V pátek odpoledne proběhne přímo na ulici stavba prvního a jediného pražské „slumu“, jako připomínka tíživé životní situace milionů lidí na okrajích mnoha světových metropolí. Toto místo bude zároveň sloužit jako diskusní prostor a místo pro setkávání lidí, kteří se chtějí dozvědět více o tom, jakým způsobem lze zlepšit podmínky obyvatel v rozvojových zemích.

V Litvínově je připraven na pátek od 21 hodin v klubu Tereza „ČESKO PROTI CHUDOBĚ fest“ - koncert a promítáním filmů s rozvojovou tématikou. Na koncertě vystoupí kapely NewKidsUnderground (Praha), Definitivní Ententík (Litvínov), Tiditade (Praha) Létající koberec (Praha). Z filmů budou promítány: (Ne)zapomenutý Afghánistán“, „Etiopie – putování s Michaelem Buerkem“ a další.

Zelený kruh, další člen koalice nevládních organizací, připravil v rámci kampaně zlepšení dotazníku pro výpočet vaší osobní ekologické stopy, který najdete na stránkách Hra o Zemi. Nyní máte možnost porovnat si výsledek se všemi státy světa. Kolik globálních hektarů - tedy produktivní plochy Země potřebujete ke svému životu vy a kolik třeba Američan, Číňan nebo Etiopan?

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz