Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenways Praha-Vídeň je nejlepší zelenou stezkou ve střední a východní Evropě

12. 9. 2005 - Barbora Petrová, Nadace Partnerství

Stezka kulturního a přírodního dědictví Greenways Praha-Vídeň získala Středoevropskou cenu pro nejlepší zelenou stezku za letošní rok. Cenu Laurance S. Rockefellera a 5.000 USD předá ve čtvrtek večer 15. září v Brně na výročním zasedání asociace Nadací Partnerství ředitel Rockefellerovy Nadace pro Evropu Bill Moody. Jde tak již v krátké době o druhé evropské ocenění pro zelenou stezku, která spojuje dvě metropole. Kromě ocenění pro Greenways Praha-Vídeň předá ve čtvrtek večer v areálu strojírny Vaňkovka ministr životního prostředí Libor Ambrozek také Cenu středoevropského dědictví, kterou asociace Nadací Partnerství uděluje již od roku 2002.

“Potěšilo mě, že úsilí stovek lidí angažujících se při rozvoji infrastruktury pro turisty i při tvorbě kulturního programu stezky ocenila i mezinárodní porota. Získané finance z větší části použijeme na vydání edice turistických průvodců po Greenways Praha-Vídeň,“ uvedla Eva Kvapilová z Nadace Partnerství, která prostřednictvím svého programu zelené stezky Greenways v České republice rozvíjí a zastřešuje. Dlouhodobým generálním partnerem programu Greenways a partnerem Nadace Partnerství je Nadace České spořitelny. „Greenways jsou o turistech bez aut, kteří současně chrání to, co navštěvují. Nejde to však bez problémů. Současná praxe značení cyklotras nám například brání použít na značkách logo stezky s tím, že se jedná o reklamu a porušení vyhlášky o dopravním značení. Turisté z celého světa nám pak vzkazují: vybrali jste krásnou trasu, ale nechystáte se ji vyznačit logem? Byli bychom rádi, kdyby stezce Greenways Praha-Vídeň, jako evropskému turistickému produktu, věnovali větší pozornost i kraje a ministerstva, společně by to šlo rychleji,“ dodala Eva Kvapilová.

Cena L. S. Rockefellera bude předána spolu s Cenou středoevropského dědictví (the Central European Heritage Award) pro nejúspěšnější projekt zaměřený na záchranu kulturního dědictví ve střední Evropě. Tuto cenu uděluje od roku 2002 evropská asociace nadací Partnerství pro udržitelný rozvoj s cílem vyzvednout snahy občanských sdružení při záchraně kulturního a přírodního dědictví.

„Naše úcta ke zkušenostem našich předků je i odrazem našeho vztahu k životnímu prostředí. Člověku je asi bližší věnovat větší pozornost záchraně a obnově kulturního dědictví, a na ochranu přírodního dědictví často zapomíná a bere ji jako samozřejmost. Ale právě přírodní hodnoty, které dnes obdivujeme, jsou mnohdy výsledkem hospodaření a šetrného vztahu našich předků k životnímu prostředí,“ uvedl ministr životního prostřední Libor Ambrozek, který cenu ve čtvrtek večer předá.

V letošním roce vybrala odborná mezinárodní porota z národních vítězů Ceny středoevropského dědictví projekt občanského sdružení VYDRA (Vidiecká Rozvojová Aktivita) ze Slovenska. Jde o projekt „Lesní skanzen“ v údolí Vydrovo blízko Čierneho Balogu na středním Slovensku. V území je umístěna naučná stezka, amfiteátr pro 800 lidí, dětské hřiště a občerstvení poskytující pouze Slovenské produkty a místní speciality. Železniční stanice byla rekonstruována v duchu typické místní dřevěné architektury. Cílem projektu je přispět k rozvoji šetrného turistického ruchu v oblasti, ochraně přirozeného lesa a podporovat obnovu místní kulturní tradice. Kandidátem za Českou republiku byl projekt občanského sdružení Vaňkovka oceněný za dlouhodobý podíl na záchraně části historického průmyslového areálu, který skončil na druhém místě.

Výše uvedené ceny je možné udělit díky podpoře amerického Rockefeller Brothers Fund a EU.

Kontakt:
Barbora Petrová, Nadace Partnerství, 542 422 462, 605 703 044, barbora.petrova@ecn.cz
Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství, 542 422 768, miroslav.kundrata@ecn.cz

Zelené stezky jsou trasy, komunikace nebo přírodní koridory využívané v souladu s jejich ekologickou funkcí a potenciálem pro sport, turistiku a rekreaci. Přinášejí užitek v oblasti ochrany přírody a kulturního dědictví, zlepšují možnosti pro dopravu, rekreaci a turistiku a jsou výzvou k zdravějšímu životnímu stylu a udržitelnému využívání místních zdrojů. Generálním partnerem programu Greenways a partnerem Nadace Partnerství. je Nadace Česká spořitelny, která podporuje Nadaci Partnerství a program Greenways již od roku 2001.

Greenways Praha-Vídeň (www.prahawien.greenways.info) je koridor stezek pro pěší, cyklisty, jezdce na koních i vodáky mezi dvěma evropskými metropolemi. Tuto pionýrskou Greenways ve střední Evropě nastartovalo stejnojmenné sdružení občanů již v roce 1992. Od roku 1998 ji spravuje Nadace Partnerství ve spolupráci s občanským sdružením Greenways Praha-Vídeň, jehož členy je 30 místních neziskových organizací, obcí a podnikatelů pracujících podél trasy. Komerčním partnerem je Cestovní kancelář Greenways Travel Club. Jejím prostřednictvím se s neziskovými organizacemi setkávají turisté z daleké ciziny.

Laurance S. Rockefeller dosáhl spousty úspěchů v oblasti obchodu, filantropie a výzkumu lékařské vědy a péče, ale přesto byl především ochráncem přírody. Byl předním zastáncem vzniku Správy Národních parků v USA, radil pěti americkým prezidentům, řídil systém správy parků ve státě New York, významně ovlivňoval dění v New Yorku a podporoval soukromé ochranářské a environmentální organizace. Díky vlastním darům či darům nadací, které spravoval, zůstával Laurance jedním z hlavních zdrojů finanční podpory ochranářských a environmentálních často nových či s financemi se potýkajících organizací. LSR podporoval tyto organizace nejen finančně, ale pomáhal i s jejich vedením. Pomohl založit Ochranářský fond (The Conservation Fund,) který každoročně podporoval, a byl také kmotrem šesti organizací v systému spojených asociací národních parků a rekreačních míst. Jeho životopisec Robin Winks o něm napsal: “Podle jeho činů by se mohlo zdát, že největší vliv měl Laurance na americkou krajinu, ve skutečnosti ale ovlivnil především vnímaní této krajiny veřejností a priority při její ochraně. Když začal svoje dílo, ochrana životního prostředí nebyla pro veřejnost prioritou. Od padesátých do sedmdesátých let byl Laurance hlavní silou, která se snažila ochranu životního prostředí dostat mezi veřejné priority. Vlastní prací a nekonečným kontaktování veřejných činitelů, tisícovkami dopisů a telefonátů, stovkami cest do Washingtonu či Albany, mnoha studiemi a doporučeními pomohl k tomu, že ochrana životního prostředí se stala nedílnou součástí národní etiky a prvořadou prioritou země.“

Cena L. S. Rockefellera pojmenovaná po zakladateli jedné z prvních greenway v USA, the Hudson River Valley Greenway, Lauranci S. Rockefellerovi a je dotována 5.000 USD. Uděluje ji asociace Partnerství pro udržitelný rozvoj (EPSD), jehož je Nadace Partnerství společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku členem.

Cenu středoevropského dědictví a finanční prémii 5 000 USD uděluje evropská asociace nadací Partnerství pro udržitelný rozvoj EPSD (složená ze zástupců šesti evropských zemí) s cílem vyzvednout snahy občanských sdružení při záchraně kulturního a přírodního dědictví. Cena se uděluje od roku 2002.

Nadace Partnerství je společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku součástí asociace Environmental Partnership for Sustainable Development (EPSD). Nadace Partnerství se postupně vypracovala v největší soukromý zdroj finanční podpory ekologických projektů obcí a nevládních neziskových organizací v ČR. Od svého vzniku v roce 1991 do konce roku 2004 podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 150 miliónů korun už na 1600 projektů nevládních neziskových organizací a obecních úřadů. Nadace je příjemcem příspěvku do nadačního jmění z Nadačního investičního fondu. Od roku 2004 se Nadace Partnerství sloučila s Nadačním fondem Josefa a Petry Vavrouškových.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz