Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Oslavte týden mobility - týden bez aut již tento víkend

16. 9. 2005 - PRAHA [Econnect]

Již o tomto víkendu nabídnou města, zapojená do Evropského týdne mobility, i nevládní organizace řadu možností, jak si užít pohybu bez auta ve městě i venku. Patří sem například „Tour de Javorina“ – cyklistický výlet na Javořinu z Hroznové Lhoty a nedělní Cykliáda tamtéž, pěší výlet z Chrudimi na Žižkovu mohylu, cyklojízda z Kroměříže do Kvasic či Den pro Greenways – akce na Zelené stezce Krakow – Morava - Wien. V Praze je na neděli připravena oslava Dne bez aut na Smetanově nábřeží s řadou akcí jako například Snídaně na ulici či Cykloprojížďka do kina, které připravuje Auto*Mat.

Praha, která se letos poprvé oficiálně účastní i Evropského týdne mobility, si vybrala pro svůj Den bez aut místo čtvrtka 22. září jako ostatní evropská města, neděli 18. září. Přesto se však je na co těšit. V době od 9:00 do 22:00 budou v úseku od Národního divadla po ulici Platnéřskou pro automobilovou dopravu uzavřeny Smetanovo nábřeží a ulice Křižovnická. V tomto prostoru najdete celou řadu akcí propagujících používání dopravy, šetrné k životnímu prostředí, informace o činnosti dopravních nevládních organizací, Dopravního podniku, Ministerstva životního prostředí a Městské policie nebo některý z občerstvovacích stánků. Divadlo, hudba, komedianti, zábavné atrakce i soutěže zaujmou především děti.

Na přípravě Dne bez aut se v Praze podílí velkou měrou také projekt Auto*mat – projekt otevřený všem Pražanům, jehož cílem je již třetím rokem upozorňovat občany na negativní vlivy narůstající automobilové dopravy, poukázat na možnosti řešení problémů mobility ve městě a apelovat na osobní odpovědnost v používání automobilu. Projekt využívá spojení uměleckých aktivit, odborných informací a veřejných debat.

Auto*mat připravuje na neděli mimo jiné od 10:00 hodin "Snídani na ulici" - prostřené stoly přímo na nábřeží připravené zdarma pro všechny kolemjdoucí. Snídani doprovodí písničky harmonikářky Jany Vébrové. Odpoledne v 16:00 pak vyjede z křižovatky u Národního divadla cykloprojížďka po největší pražské cyklostezce podél Vltavy. Cílem vyjížďky bude Modřanský biograf, kde je od 17:00 připraveno promítání dokumentárního ekofilmu Zdroj. Snímek, který získal na letošním festivalu dokumentárních filmů Jeden svět cenu diváků a čestné uznání poroty, se zabývá ekologickými a sociálními riziky při těžbě ropy v dalekém Azerbajdžánu. Film uvede jeho režisér Martin Mareček.

Ministerstvo životního prostředí na Smetanově nábřeží představí Ekobus - autobus s pohonem na zemní plyn, který bude demonstrovat možnost ekologičtější dopravy po městě. Návštěvníci, kteří nebudou mít kolo, se pak mohou v 16:00 ekobusem svézt do Modřan na promítání filmu Zdroj. Obojí bude zdarma.

Nadace Partnerství – program Zelené stezky Greenways připravila na Zelené stezce Krakow-Morava-Wien možnost vyhrát. Každému, kdo se v neděli 18. 9. 2005 mezi 13,00 – 15,00 hodinou vydá na kole, koloběžce, tříkolce, in-line bruslích, na lodi či na koni a setká se s Greenways hlídkou, organizátoři slibují, že může vyhrát tričko, mapy a další drobné ceny; dostane sladkou odměnu v případě, že pojede s přilbou; podpoří šetrnou turistiku a přispěje svému zdraví i naší přírodě. Hlídky najdete na zelené i modré trase Krakow-Morava-Wien Greenways od Českého Těšína po Hevlín (přesné umístění hlídek najdete na http://kmw.greenways.info)

Mezi dalšími akcemi můžeme jmenovat Orientační běh pro děti okolo Meziříčka v Letovicích, v Moravském Krumlově pro ně zase připravili „Běh zámeckým parkem“ a pro děti i pro dospělé je určen „Běh rodným krajem Emila Zátopka“ v Kopřivnici. V Českých Budějovicích pak bude v sobotu Den otevřených dveří Dopravního podniku a městem bude jezdit autobus zdarma okružní jízdy. V rámci akce „Pásy nejsou pro legraci“ si tu lidé vyzkoušejí simulátor nárazu.

Další akce jsou připraveny na přístí týden, který vyvrcholí Dnem bez aut 22. září.

Kde najít přehledy akcí:

Akce Auto*Matu najdete na http://automat.ecn.cz
Program Evropského dne bez aut i celého Evropského týdne mobility v Praze najdete na http://indigo.cz/mobilita/program.html
programy jednotlivých měst řazené podle abecedy, podle data a podle krajů najdete na stránkách MŽP www.env.cz/edba
program ve Zdravých městech na http://www.nszm.cz/etm
Přehled akcí k českému Dni bez aut na stránkách Dětí Země - http://detizeme.cz/denbezaut/


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz