Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nesehnutí se bojí, že na poli vyroste obří Hobby Market

20. 9. 2005 -, Econnect / Nesehnutí

Plánovaný Hobby Market v Brně-Ivanovicích nebude posuzován z hlediska jeho vlivu na životní prostředí. Rozhodl tak Krajský úřad Jihomoravského kraje a odmítl tak návrh občanského sdružení Nesehnutí - a to přesto, že obří stavba vyvolá výrazné zvýšení dopravy, zhorší znečištění ovzduší a negativně zasáhne do krajinného rázu v oblasti. "Projekt Hobby Marketu a dalších plánovaných hypermarketů okolo něj je přitom zbytečný zejména vzhledem k blízkému provozu stejného zaměření – Baumarktu," protestuje sdružení.

Hobby Market má být budovou o rozměrech 180 krát 132 metrů s parkovištěm pro pět set vozidel, počítá se i s příjezdovými komunikacemi. O stavbě sdružení tvrdí, že také zlikviduje představy o klidném bydlení desítkám lidí, kteří staví rodinné domky jen pár metrů od budoucí nákupní zóny.

Změněná krajina, více aut a hluku

Krajský úřad posuzoval od začátku srpna záměr s názvem "Hobby Market, Brno-Ivanovice", který předpokládá výstavbu obřího hypermarketu s domácími a kutilskými potřebami přímo na poli mezi ulicemi Černohorskou a Hradeckou.. Projekt je velkého rozsahu s celkovou rozlohou trvalého záboru 80 000 metrů čtverečních, stavba navíc povede k navýšení dopravy, a tedy i zvýšení hlučnosti a znečištění ovzduší na přilehlých komunikacích, které vedou přímo do obydlených oblastí Řečkovic a Králova Pole.

Nesehnutí upozorňuje, že projekt také zaujímá nevhodnou polohu na okraji sídla a bude mít zničující vliv na krajinný ráz. "Přes tyto skutečnosti rozhodl krajský úřad, že záměr nebude posuzován z hlediska jeho vlivu na životní prostředí," říká Jiří Koželouh z Nesehnutí Brno. "Mimo jiné tím úřad znemožnil konání veřejného projednávání a občané, kterých se záměr citelně dotkne k němu nebudou moci nic namítat," dodává aktivista. Celý projekt přitom sdružení považuje za zbytečný, neboť jeho funkce plní již hypermarket Baumarkt a menší obchody v Králově Poli, Řečkovicích i v jiných částech Brna.

Nevýznamný vliv na životní prostředí?

Lidé z Nesehnutí kritizují fakt, že krajský úřad dal na tvrzení zástupce investora, firmy Fuertes Development, která označují severní část Brna - kde je přitom množství malých obchodů i supermarketů - za obchodně deficitní. Vliv stavby na životní prostředí zase označují za nevýznamný. "Zástupce investora dokonce tvrdí, že jeho záměr není v kolizi s jinými záměry – přitom pár desítek metrů od pozemku leží hypermarkety Globus a Baumarkt," namítá sdružení

Připomínky Nesehnutí k nedostatečnosti a zkreslenosti údajů v oznámení a návrhy na podrobné zhodnocení jednotlivých vlivů na prostředí odmítl krajský úřad s odkazy na další řízení v této věci. "Z našich zkušeností víme, že následná řízení v obdobných záměrech se snaží úřady utajovat před veřejností, nerespektují zákony na ochranu přírody a životního prostředí a vyhýbají se odpovědnosti," popisuje situaci na brněnských stavebních úřadech Jiří Koželouh. V současnosti se jedná zejména o stavbu hypermarketu Kaufland v Židenicích či stavbu kancelářského komplexu Office Park na ulici Heršpické.

Hypermarket na dvorku

Sdružení se obává, že velkým překvapením a zklamáním by se Hobby Market stal i pro občany, kteří si v současné době staví nové rodinné domky na okraji Ivanovic u ulice Černohorské, doslova jen pár metrů od plánovaného hypermarketu.

Podle vyjádření zástupce investora přitom nemá výstavba v nevhodné lokalitě Hobby Marketem skončit. Plánuje se výstavba prodejny potravin a pravděpodobně i dalších hypermarketů, čímž by byla spolu se současným Globusem a Baumarktem vytvořena nová nákupní zóna. "Taková představa je dost děsivá. Nová nákupní zóna by znamenala nebývalé zhoršení životního prostředí nejen v Ivanovicích, ale v celé severní části Brna," komentuje záměr Jiří Koželouh.

Nesehnutí se domnívá, že vzhledem k postoji krajského úřadu nyní leží odpovědnost na úřadu městské části Brno Ivanovice, který pravděpodobně brzy obdrží od zástupce investora žádost o umístění stavby. Sdružení Nesehnutí se chce řízení zapojit tak, jak mu to umožňuje zákon, a hájit v něm životní prostředí i zájmy občanů, které plánuje o záměru v nejbližší době informovat.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Hyper.cz

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz