Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Začíná jedenatřicátý ročník Ekofilmu

3. 10. 2005
-red- [Econnect / Ekofilm] -


Už po jedenatřicáté zahajuje Mezinárodní filmový festival o životním prostředí, přírodním a kulturním bohatství – Ekofilm 2005. Festival se letos koná v době od 3. do 9. října v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově. Pro diváky je připraven rekordní počet filmů z několika desítek zemí světa.

Do soutěže je letos přihlášeno rekordních 167 filmů z 34 zemí světa, z toho nejvyšší počet 55 z České republiky. Na druhém místě v počtu dvaadvaceti přihlášených filmů je Německo a po dvanácti filmech přihlásila Austrálie a Írán. Čtyřicet pět soutěžních snímků bude hodnotit pěti členná mezinárodní porota., do které zasednou architekt Vlado Milunić, režiséři Steve Lichtag, Ján Oparty, Michael Havas a kameraman Toni Laznik.

Všechny přihlášené filmy budou divákům během festivalu k dispozici na přání v projekční místnosti a po jeho skončení si je budou moci školy nebo jiné organizace vypůjčit z festivalového archivu na Ministerstvu životního prostředí. Stejně jako předešlé ročníky nabídne Ekofilm, kromě soutěžních filmů, promítání dalších zajímavých snímků, semináře, besedy s našimi i zahraničními hosty a jiné doprovodné akce.

"Zvýšený zájem očekáváme o mezinárodně oceněný, kontroverzní film Český sen, jehož tvůrci Filip Remunda a Vít Klusák budou osobně přítomni," lákají organizátoři. Během festivalu se uskuteční unikátní promítání úspěšné české komedie Na samotě u lesa, po třiceti letech, spojené se setkáním tvůrců a přestavitelů filmu. Svou účast, mimo jiných, přislíbili Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak, Naďa Urbánková, František Řehák, režisér Jiří Menzel nebo kameraman Jaromír Šofr.

Režisér Steve Lichtag představí několik zajímavých osobností, mezi nimi i brazilskou producentku Mariu Santos, která s sebou přiveze film Estamira oceněný několika mezinárodními cenami, letos i na MFF Karlovy Vary. Dokument režiséra Marcose Prada zachycuje život třiašedesátileté Estamiry mezi odpadky na smetišti. Ekofilm 2005 připomene také bývalého ministra životního prostředí Josefa Vavrouška, který před deseti lety tragicky zahynul. Připravena je také výstava „Strašáci“ fotografa Rudolfa Šmída.

Vyhlašovatelem festivalu Ekofilm je Ministerstvo životního prostředí, Jihočeský kraj a města Český Krumlov a České Budějovice. Záštitu nad festivalem převzal ministr životního prostředí Libor Ambrozek, hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník, primátor statutárního města Česká Budějovice Miroslav Tetter, starosta města Český Krumlov František Mikeš a Česká komise pro UNESCO.

Ekofilm je nejstarším mezinárodním filmovým festivalem svého druhu v Evropě a je členem mezinárodního sdružení festivalů o životním prostředí ECOmove International. V loňském roce jej navštívilo téměř 5000 diváků, což je v dosavadní historii festivalu rekordní počet. Na všechny filmy a doprovodný program je vstup zdarma. Pro návštěvníky je na víc připravena kyvadlová doprava ekobusem na zemní plyn mezi Prahou, Budějovicemi a Českým Krumlovem. Slavnostní závěrečný večer s předáváním cen se uskuteční v sobotu 8.října v Jízdárně Státního hradu a zámku v Českém Krumlově.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Ekologické stránky hostující na serveru Econnectu
Přehled všech stránek ekologických organizací, projektů a tématických stránek najdete zde.

Nové stránky:
Greenpeace - Akční tým
Spolek přátel koček a jiných zvířat
Ústav pro ekopolitiku
Automat
Biopotravina roku 2003
Brněnský železniční uzel na počátku 21. století
Stretegie udržitelného rozvoje - O nás? S námi!
Sovy do škol
World Carfree Network

Související odkazy
  • Program festivalu
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz