Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Český a slovenský folklor i rock na pouliční party v New Yorku

3. 10. 2005 - NEW YORK [Radio Praha]

Český a slovenský folklor i rock rozezněl v sobotu odpoledne část východní 83. ulice v New Yorku, kde se konal sedmý ročník pouliční party na oslavu nadcházejícího 87. výročí vzniku Československa. Hudební program i nádherné slunečné počasí přilákaly mezi stánky s národními specialitami na tři a půl tisíce návštěvníků. "Ještě nikdy tu tolik lidí nebylo, ulice je úplně plná," radovala se bývalá mistryně světa v krasobruslení Ája Vrzáňová, která žije v New Yorku přes 50 let.

Jak se svěřila ČTK, mile ji překvapilo, že Američanů bylo mezi nimi tentokrát snad více než českých a slovenských krajanů. Na podiu i pod ním se vystřídaly slovenské soubory lidových písní a tanců z New Jersey Pajtáši a Limbora, děti české školy ze čtvrti Astoria, sportovci z newyorského Sokola či slovenská moderní gymnastka Alexandra Apjarová. Zlatým hřebem street party pak bylo vystoupení českých skupin Mig 21 a Kryštof. Na obě kapely večer čekal ještě společný koncert pod otevřeným nebem na molu nad řekou Hudson.

"Máme radost, že tu nejsme z rozhodnutí nějaké instituce, ale pod tlakem hlasu lidu," řekl ČTK frontman Migu 21 Jiří Macháček. Na newyorské street party vystupovala jeho skupina už před dvěma lety. Mimořádný úspěch u publika pak vedl pořadatele z místního Českého centra k tomu, že Mig 21 pozvali znovu. Pro Richarda Krajča z Kryštofa "je příjemné hrát pro lidi, pro které je to jeden z mála kontaktů s domovem". "Díky tomuto kontaktu a díky tomu, že se tu prodává svíčková, guláš a knedlo- vepřo-zelo, si myslím, že se vždycky na tuhle akci těší. Je na nich vidět, že jsou rádi, když sem někdo přijede," řekl ČTK.

Na své si při street party přišly i děti, pro něž byla připravená loutková pohádka českoamerického loutkáře Víta Hořejše či autogramiáda českého výtvarníka a autora dětských knížek Petra Síse, který dlouhodobě žije a pracuje v New Yorku. Návštěvníky pobavila i soutěž o největšího jedlíka ovocných knedlíků pořádaná majitelem místní české restaurace Zlatá Praha Jiřím Suchánkem.

Street party, jediná česká pouliční slavnost na Manhattanu, která se koná vždy první sobotu v říjnu, byla nejrozsáhlejším kulturním podnikem začátku letošní desáté sezony newyorského Českého centra. K oslavě výročí 28. října se váží ale i další události, mimo jiné koncert vážné hudby dvou mladých českých umělkyň, harfenistky Kateřiny Englichové a houslistky Jitky Hosprové, či tradiční listopadová přehlídka nových českých filmů v prestižní Brooklynské hudební akademii. Jejími hosty letos budou herec Jan Tříska a režisér Marek Najbrt.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz