Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výstava Tento měsíc menstruuji se představí v Brně

4. 10. 2005
-red- [Econnect / Feminismus.cz] -


V Brně bude tento týden představena výstava Tento měsíc menstruuji. Na výstavu, která potrvá do 2. listopadu, zve brněnské Genderové informační centrum NORA a pražská společnost Gender Studies. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 6. října od sedmnácti hodin v Galerii u Dobrého Pastýře v Radnické ulici.

Cílem výstavy je především hovořit o menstruaci jako nedílné součásti života ženy, ačkoli je v naší společnosti považována za nečistou a skrývání hodnou. "Společenská nepřijatelnost" menstruace jako tělesné funkce spojené s mateřstvím je v rozporu s oslavováním žen jako matek a mateřství jako jejich životního - a často jediného - poslání. Navzdory emancipačnímu hnutí druhé poloviny dvacátého století, které vrátilo menstruaci do veřejného prostoru, je dle Kristy Feigl-Procházkové stále šířeno menstruační tabu, tedy nutnost potlačovat projevy menstruace ("menstruovat jako bych nemenstruovala"). Výstava má široké veřejnosti přiblížit některá genderová témata a rozpoutat debatu i mezi lidmi mimo akademické kruhy.

Většina exponátů je převzata ze stejnojmenné výstavy, kterou na jaře roku 2004 v pražské Gallery Art Factory připravila organizace Gender Studies. Umělci a umělkyně přistoupili k tématu menstruace různě; je proto možné shlédnout nejen obrazy či fotografie, ale i umělecká videa a instalace.

K vystavujícím mimo jiné patří Roman Franta, který je známý především díky svým obrazům složeným z brouků, Lenka Klodová patřící do umělecké skupiny Matky a otcové, fotografka Gabriela Kontra, která působí na katedře fotografie na FAMU v Praze, akademický sochař a částečně i fotograf Jiří Plieštik působící jako odborný asistent na AVU v Praze, kde vystudoval obor sochařství. Na menstruační výstavě prezentuje své fotografické práce vytvořené spolu s Brit Jensen. K vidění budou i videa Jany Štěpánové, ruční práce sestavené z menstruačních vložek od Jitky Žabkové a vyšívané vložky Pavlíny Binkové. Na výstavě se představí celkem deset žen a dva muži.

Původní nápad uspořádat výstavu s tématem menstruace ve formě malého happeningu pochází od Jiřiny Šiklové, zakladatelky obecně prospěšné společnosti Gender Studies, a zástupkyň této organizace. Odezva z řad umělců a umělkyň byla však natolik pozitivní, že se výstava Tento měsíc menstruuji konala v mnohem větším rozsahu a byla určena široké veřejnosti, nejen okruhu příznivců a příznivkyň Gender Studies.

Výstavu budou doprovázet doprovodné akce: projekce filmu Anatomie pekla (rež. Catherine Breillat) ve čtvrtek 20. října na Fakultě sociálních studíí (Joštova 10) se zahájením ve 20:00; a také divadelní představení Nemoc aneb Moderní ženy od Elfriede Jelinek pod režií Jiříh Honzírka. Představení je naplánováno na středu 26. října od 19.30, v Divadle 7 a půl.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

6. 10. 2005
SuperJamal

-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz