Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tři a půl tisíce velryb na Světový den zvířat

5. 10. 2005
-red- [Econnect / Greenpeace] -


Více než tři a půl tisíce dětských kreseb velryb včera, ve Světový den zvířat, vystavila ekologická organizace Greenpeace v pražské Zoologické zahradě. Vystavené práce byly zaslány do soutěže "Velrybí svět", kterou Greenpeace uspořádalo při příležitosti vstupu České republiky do Mezinárodní velrybářské komise. Návštěvníci ZOO, mezi nimiž bylo mnoho účastníků soutěže, tak měli možnost shlédnout jednu z největších výtvarných expozic pod širým nebem.

Výstava se uskutečnila díky spolupráci se Zoologickou zahradou Praha. "Velrybí výtvarná soutěž se setkala s ohromným zájmem a my jsme byli doslova zavaleni dětskými výkresy, které na adresu Greenpeace přicházely ze základních škol ze všech koutů Čech a Moravy. Děti na nich výmluvně zobrazily podmořský svět velryb, ale bohužel také nebezpečí, kterému tato vzácná zvířata stále čelí," říká výkonný ředitel Greenpeace ČR Jiří Tutter. "Byli jsme odhodláni vystavit všechny výtvarné práce, a jediný dostatečně velký prostor, který se nám podařilo najít, byly exteriéry v trojské zoologické zahradě,“ dodává.

První část výstavy, nazvaná "Moře současnosti“, byla nainstalována v okolí vzdělávacího centra a soustředila všechny kresby, které zobrazovaly negativní vliv člověka na velrybí svět i kresby požadující zastavení tohoto nesmyslného počínán, tedy kresby znázorňující harpunování velryb, jejich lovení do sítí, znečišťování moří, a také dětmi vyjádřené požadavky na ochranu velryb a oceánů. Druhá část kreseb byla umístěna ve Vodním světě a dětském areálu, kde bylo symbolicky vytvořeno "Moře svobodných velryb" – tedy takové moře, o jaké usiluje také Česká republika svým hlasováním proti lovu kytovců na půdě Mezinárodní velrybářské komise.

"Padesát vybraných obrázků „šťastných velryb“ bylo vystaveno v tzv. Noemově arše a děti samy na místě zvolily hlasováním – vhozením přineseného jablka do příslušného koše – ‚nejšťastnější‘ velrybu, tedy obrázek velryby, kterou považovaly za nejsvobodnější a nejspokojenější. Autor této velryby pak mohl získanými jablky nakrmit slony. A také někteří další mladí výtvarníci se za odměnu mohli dostat do bezpostředního kontanktu s vybranými zvířaty," popisuje Jiří Tutter.

Členem Mezinárodní velrybářské komise (IWC) se Česká republika stala na počátku letošního roku po dlouhotrvající kampani české pobočky Greenpeace. Letos poprvé se také česká zástupkyně zúčastnila zasedání IWC, které se konalo v června v jihokorejském Ulsanu. Česká republika se na tomto zasedání připojila k zemím, které zastávají politiku aktivní ochrany velryb.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Velrybí svět
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz