Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zruší ČT teplé LeGaTo?

21. 10. 2005 - Hana Fábry, Hana Kulhánková, Changenet / Lesba.sk

Kladiem si túto otázku od chvíle, keď mi asi pred mesiacom poslala jedna z jeho redaktoriek mail, že je takáto eventualita možná. Ak neviete, čo to LeGaTo je, tak vedzte, že je to mimoriadne kultivovaný, kvalitne spracovaný mesačník Českej televízie o komunite gejov, lesieb, bi, trans... o živote, o politike, o akciách, o ľuďoch. Niektorí/é z tvorcov hodinovej relácie sú gejovia a lesby, takže ich pohľad je zasvätený, ponúkajúci obraz teplej minority zvnútra.

LeGaTo sa vysielalo takmer dva roky a zrazu sa zdá, že sa nebude. Dôvody prípadného ne/zrušenia uvádza redaktorka Hana Kulhánková v liste riaditeľovi ČT, ktorého plné znenie nájdete o pár riadkov nižšie.

Pre nás, zo Slovenska, je tento príbeh ako sci-fi. U nás sa nič rušiť nebude. U nás sa nič podobné totiž nikdy nevysielalo. A v šedoeminentnom "rybníčku" sa ani nebude... verte mi. Tým som si taká istá, ako že je Vatikán. Aspoň nie je o čom diskutovať, keď nie je čo rušiť. A svatý pokoj!

Čo tam po nejakej verejnej službe!

==========================
Dopis redaktorky pořadu LeGaTo Hany Kulhánkové vrchnímu řediteli ČT Františku Lambertovi:

Vážený pane Lamberte,

jménem redakčního týmu pořadu LeGaTo a také jménem diváků a divaček tohoto pořadu se na Vás obracím s dotazem ohledně budoucnosti LeGaTa na obrazovkách České televize. Velmi by nás zajímalo, jestli se bude tento pořad připravovat a vysílat v České televizi i v roce 2006.

Před několika měsíci jsme neoficiální cestou obdrželi informaci, že ČT s LeGaTem již nepočítá. Velmi nás tato zpráva překvapila, jelikož jsme za celou dobu vysílání LeGaTa (téměř 2 roky) nebyli ze strany vedení ČT nikdy kritizování za námi odvedenou práci. Především jsme se domnívali, že si ČT uvědomuje, že vysílá opravdu výjimečný pořad, kterým plní i zákonnou povinnost informovat o menšinách a jehož uvádění je dle našich osobních zjištění kladně hodnoceno a obdivováno i v zahraničí, jelikož v okolních státech se veřejnoprávní televize problematikou sexuálních menšin takto kvalitně a zasvěceně nezabývají.

Důvody ke zrušení LeGaTa jsme se dozvěděli od Jiřího Vondráčka prostřednictvím emailu, cituji: „LeGaTo příští rok v redakci aktuální publicistiky vyrábět nebudeme. Důvody jsou zejména programové - redakce, která podléhá řediteli zpravodajství, přizpůsobuje svou produkci programu ČT24, kde se tento pořad /ale i některé další/ nevysílá. Není mi známo, zda o pokračování LeGaTa neuvažuje programové oddělení ČT v nějaké jiné produkci.“

Proto se na Vás obracím jako na ředitele programu s dotazem, jestli jste již projednali v rámci programového oddělení, zda se LeGaTo bude či nebude nadále vysílat.

Jako členka redakčního týmu jsem se setkala s četnými kladnými reakcemi v souvislosti s existencí LeGaTa a domnívám se, že jeho vysílání přispívá významně k šíření tolik potřebné osvěty ohledně gay a lesbické minority a zároveň pomáhá jejím příslušníkům uvědomovat si vlastní „normálnost“, takže v podstatě plní funkci menšinového mainstreamingu (analogicky k genderovému mainstreamingu).

Dovoluji si dále upozornit na zákonnou povinnost České televize vytvářet a šířit programy pro všechny skupiny obyvatel a podporovat tak toleranci a soudržnost pluralitní společnosti, která je jedním z hlavních úkolů veřejné služby dle § 2 zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi. Naplňování tohoto úkolu je přezkoumatelné Radou České televize.

Přikládám emailové reakce, které byly doručeny na mou emailovou adresu po zveřejnění informace o konci LeGaTa na informačních serverech pro gay, lesbickou a transsexuální komunitu. Budu velmi ráda, pokud na tento dopis odpovíte, můžete mě kontaktovat na výše uvedené adrese nebo emailem na hana.kulhankova@seznam.cz.

S pozdravem, Hana Kulhánková, redaktorka pořadu LeGaTo

(E-mailové reakce najdete na webu lesba.sk:
http://www.lesba.sk/view.php?cisloclanku=2005101801)

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

23. 11. 2005

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz