Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mladí Ukrajinci by v Česku rádi začali vydávat časopis

11. 3. 2002
Jakub Kašpar [ECN] -


"Mrzelo nás, že mezi Čechy panuje takový stereotypní pohled - Ukrajinec rovná se kopáč nebo dělník na stavbě," vysvětluje Vasyl Rjuchtin, proč se v listopadu 2001 rozhodla skupina mladých Ukrajinců, žijících v České republice, založit sdružení Fórum Ukrajinců ČR (FUČR). Jeho zakladateli jsou převážně vysokoškolští studenti a po necelých čtyřech měsících života se počet členů blíží třem desítkám.

"Nejsou mezi námi jen Ukrajinci, ale také Češi a Rusové," doplňuje svého kolegu Yana Leontijeva. "Samozřejmě ale, že Ukrajinců je většina," dodává. Zakladatelům FUČR podle jejích slov vadilo zejména to, že Ukrajinci jsou sice relativně významnou národnostní menšinou v ČR, ovšem nejsou téměř nijak organizovaní. To se týká zejména právě mladší generace a lidí, kteří se zde neusazují natrvalo, ale například u nás studují. "Existují tu další organizace, třeba Ukrajinská iniciativa nebo Sdružení ukrajinistů," říká Yana, ale ty podle ní sdružují hlavně starší lidi a dřívější imigrantské vlny Ukrajinců.

Hlavním cílem členů FUČR v nejbližší době je sehnat peníze na vydávání vlastního časopisu. ten by vycházel v ukrajinštině nebo v dvojjazyčné podobě (spolu s češtinou). "V současné době tu není žádný zdroj informací, ze kterého by mohli Ukrajinci, kteří žijí v Česku, čerpat zprávy z domova," vysvětluje Vasyl Rjuchtin. Pokus získat peníze z grantu českého ministerstva kultury zatím nevyšel, ale mladí Ukrajinci se nevzdávají.

Ovšem časopis není zdaleka jediným plánem, kteří by ukrajinští studenti chtěli realizovat. "Máme v plánu bezplatnou infolinku, kde by fungovala i právní poradna, chtěli bychom sem přivézt představit ukrajinské hudebníky a další umělce naší alternativní scény," přibližuje část záměrů FUČR Yana Leontijeva. Výčet záměrů sdružení zabírá na jeho prvním informačním letáčku téměř dvě stránky.

Kontakt: Vasyl Rjuchtin, Fórum Ukrajinců ČR, Hybernská 8, 110 00 Praha 1. Tel.: 02/ 2110 7510, 0723/577074, e-mail: ryukhtinv@ukrainians.cz, http://www.ukrainians.cz.

Jakub Kašpar Jakub Kašpar

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jakub Kašpar

Šéfredaktor tištěného EkoListu.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz