Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jak se (ne)píše o uprchlících: Analýza článků o uprchlících v českém tisku

13. 3. 2002
Lenka Simerská [MKC] -


Text vznikl na objednávku Multikulturního centra Praha, které na výzkum médií získalo finanční prostředky od Ministerstva kultury České republiky. Autory textu jsou sociologové Petra Klvačová a Tomáš Bitrich.

Výzkumná zpráva představuje výsledky analýzy, jejíž cílem bylo popsat, jak hlavní české deníky píší o uprchlících. Autoři analyzovali více než 200 náhodně vybraných článků, které byly publikovány v průběhu jednoho roku v MF Dnes, Lidových novinách a Právu.

Text zprávy je uspořádán do pěti kapitol. První kapitola je věnována vysvětlení, jakým způsobem byly vybrány články pro analýzu. Následuje krátké srovnání tří zkoumaných deníků z hlediska toho, jaké typy článků (a v jakých rubrikách) noviny publikují. Samotná analýza je rozdělena do dvou částí. V první části se autoři snaží rekonstruovat, jaká jsou témata, která se v článcích o uprchlících objevují, v jakých nejrůznějších kontextech se o uprchlících píše. Druhá část analýzy má užší zaměření. Sleduje jenom jednu otázku: jaký je obraz migrujícího člověka ve sledovaných článcích. Interpretace obou textů se tak vzájemně doplňují a posilují. Závěrečná kapitola předkládá možné návrhy, jak by bylo možné se tématem uprchlíků dále zabývat.

Jak tedy české noviny o uprchlících píší? Nevytvářejí negativní obraz uprchlíka, ale nevytvářejí ani obraz pozitivní. Obraz uprchlíka v českém tisku je především velmi neúplný. Je zprostředkovaný natolik mlhavým způsobem, že na vytvoření stereotypu vlastně ani nestačí. Jde především o to, že v analyzovaných článcích chybí perspektiva uprchlíka jako člověka, jeho život, hodnoty a vlastnosti. Převládá naopak pohled českých občanů a institucí. Obraz uprchlíků je zprostředkován perspektivou jejich problémů. Tomu odpovídá i charakter zdrojů, které novináři ve svých článcích používají.

Plnou verzi textu poskytne:
Infocentrum & knihovna Multikulturního centra Praha
infocentrum@mkc.cz, knihovna@mkc.cz

Bližší informace o projektu podá:
Lenka Simerská, lenka.simerska@ecn.cz
koordinátoka projektu Mediální obraz cizinců a menšin v ČR

Lenka Simerská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz