Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sdružení spotřebitelů elektřiny se připojuje ke Světovému dni spotřebitelů

15. 3. 2002
Monika Kašparová (Jansová) [Econnect/SSE] -


Sdružení spotřebitelů elektřiny (SSE) se připojilo k dnešnímu Světovému dni práv spotřebitelů, aby tak znovu upozornilo na situaci českého spotřebitele elektřiny. Sdružení se přímo zabývá ochranou práv a prosazováním zájmů spotřebitelů elektřiny v České republice. Upozorňuje na znevýhodněné postavení českého spotřebitele elektřiny, který je v důsledku monopolizace trhu v postavení tzv. "zajatého zákazníka".

"Největší výrobce elektřiny v České republice, společnost ČEZ, prodává elektřinu spotřebitelům prostřednictvím regionálních distribučních společností. A domácí spotřebitel musí odebírat elektřinu pouze od své regionální společnosti za ceny dané státem," říká za SSE Milada Podpěrová. "Do úplného otevření trhu s elektřinou se pro spotřebitele nic nezmění. Vláda navíc tento týden rozhodla o propojení distribučních společností s ČEZem, které ještě posílí jeho monopolní postavení. Diktát cen a podmínek spotřebiteli se tak ještě zhorší," dodává přdstavitelka sdružení.

SSE požaduje, aby vláda při podobných "velkých hospodářských změnách" brala ohled na spotřebitele. Ti by měli mít právo výběru zboží podle vlastního uvážení na trhu s konkurenčním prostředí. Sdružení rovněž požaduje zastavení monopolizace české elektroenergetiky a přijetí novely energetického zákona, která urychlí úplné otevření trhu v souladu s trendy v Evropské unii.

Monika Jansová, Econnect

Monika Kašparová (Jansová)

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Monika Kašparová (Jansová)

Do září 2002 v Econnectu jako správce oblasti životního prostředí. Nyní působí jako poslanecká asistentka poslance a ministra životního prostředí RNDr. Libora Ambrozka.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz