Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Labe už není stoka, chystá se koupací den

22. 3. 2002
Jakub Kašpar [EkoList] -


Jakousi oslavou toho, že se řeka Labe opět stává čistou řekou, by se měla stát dosud unikátní mezinárodní akce, kterou na 14. červenec chystají německá organizace Deutsche Umwelthilfe a české ekologické sdružení Arnika - "1. Mezinárodní koupací den".

"Když se v roce 1990 sloučily obě části Německa, museli jsme zavést kvůli znečištění Labe novou kategorii ve škále poškození řek - řeka ekologicky zničená," říká Alfred Olfert z drážďanské Deutsche Umfelthilfe. "Dnes v Sasku máme v Labi víc druhů ryb, než před sto lety, vrátil se k nám losos a dokonce už se tu začíná i úspěšbně rozmnožovat." Labe se podle něj stává ze špinavé a jedovaté stoky opět zdravou řekou.

"Koupací den není žádným ekologickým protestem proti čemukoli," říká Olfert. Má pomoci znovu vybudovat ztracený vztah lidí k této řece. "Chceme zachránit polabskou přírodu pro lidi a chceme, aby lidi sami chtěli, aby řeka žila," dodává německý aktivista.

Akce bude spočívat v tom, že lidé půjdou 14. července ve 14 hodin k řece, a tam se budou koupat, relaxovat či soutěžit. Na české straně, tedy na dolním Labi, koordinuje Mezinárodní koupací den Jan Dostál z děčínské pobočky Arniky. "Zatím víme, že se k akci připojí zhruba šest českých měst," říká Dostál. Tzv. "koupacích míst" ale podle něj bude mnohem víc. K akci se mohou hlásit lidé z celé délky dolního toku Labe u děčínské pobočky Arniky - ať už organizace, města, jednotlivci nebo třeba akceschopné partičky nadšenců.

Ve stejný den by také v Drážďanech měla vyvrcholit akce "Pramenitá voda". Vzorky vody z pramenů českých přítoků Labe se dopraví vlakem a na jízdních kolech do Litoměřic. Tam už na ně bude čekat vor, který by měl právě 14. července dorazit do Drážďan. "Cílem je připomenout, odkud se bere všechna voda, která z Čech s Labem odtéká," vysvětluje Jan Dostál.

Jakub Kašpar Jakub Kašpar

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jakub Kašpar

Šéfredaktor tištěného EkoListu.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz