Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pro zrakově postižené je užívání mobilu a PDA zase o něco snadnější

25. 10. 2005 -, Econnect

-foto-
-foto-
Mobil či kapesní počítač mohou na svého majitele nejen "mluvit": mohou být navíc pohodlně ovládány malou braillskou klávesnicí. Takovou novinku na letošním veletrhu informačních a komunikačních technologií Invex představuje Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých (SONS). Novinka zvaná EasyLink je tak dalším pomocníkem pro zrakově postižené uživatele techniky, která je pro mnoho lidí už samozřejmou součástí každodenního života.

"Vloni byla naším 'tahákem' mobilní technika – zvučené mobily a přenosné počítače, PDA. Letos přidáváme vylepšení, braillskou klávesnici, pomocí které je možné mobil či PDA bezdrátově obsluhovat," vysvětluje Hana Bubeníčková z Metodického centra informatiky SONS. Klávesnice s ovládaným zařízením komunikuje bezdrátově přes bluetooth a dobíjitelná baterie vydrží až deset hodin – celá klávesnice je přitom velká jen jako větší mobil a tvarovaná tak, aby se dala pohodlně ovládat.

Pro zrakově postižené uživatele mobilů bylo před časem důležitým vylepšením hlasové vytáčení nebo třeba možnost uložit některá čísla mezi takzvané zrychlené volby. Pozdější ozvučení, které zvládají "chytré mobily", ale umožňuje i lepší práci s telefonním seznamem a čtení a psaní SMS zpráv. Od loňska našly "mluvící" mobily, které uživateli přečtou nahlas každou položku menu nebo jakýkoli jiný text na displeji, mezi zrakově postiženými lidmi velkou oblibu. Letošní novinka usnadní používání všech funkcí mobilu či PDA. "Vloni tu byl posun k možnosti ovládat mobil, letos ke snadnosti jeho ovládání," říká Hana Bubeníčková.

Kromě braillské klávesnice SONS na Invexu představuje další novinky ze světa výpočetní techniky včetně různých softwarových řešení, například softwarové lupy pro slabozraké nebo hlasové výstupy pro nevidomé. A o stánek sdružení mají zájem nejen zrakově postižení návštěvníci veletrhu. "V poslední době si lidé zvykli chodit například kvůli tématu blind friendly webu. V devadesátých letech se lidé divili, jak je to možné, že nevidomí umí pracovat s internetem. Teď už si chodí pro konkrétní informace," srovnává Hana Bubeníčková.

Se zásadami "blind friendly webu" – tedy takového prostředí internetu, které je uživatelsky přátelské i ke slabozrakým nebo nevidomým lidem – se tak lidé mohou na stánku SONS také seznámit. Projekt Blind Friendly web má za cíl umožnit zrakově postiženým uživatelům internetu snadnější orientaci na webových stránkách, a to pomocí portálu přístupných stránek. Zároveň chtějí iniciátoři projektu seznamovat tvůrce webových stránek s principy bezbariérového webu a přimět je k dodržování těchto principů - tak, aby obsah webových stránek byl vždy dostupný a čitelný a aby práci s webovou stránkou řídil sám uživatel, tedy aby se osah neměnil, aniž by uživatel aktivoval k tomu určený prvek. Zároveň principy blind friendly webu požadují, aby bylo ovládání jasné a pochopitelné a odkazy na stránkách zřetelné a návodné. Také zdrojový kód by měl respektovat požadavek na správnou strukturu.

Stánek Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých bude na veletrhu Invex otevřen až do čtvrtka v pavilonu V na stanovišti č. 70. Jako nezisková organizace by se ale SONS neobešla bez podpory ze strany organizátorů veletrhu. "Rádi bychom poděkovali Brněnským veletrhům za vstřícnost, se kterou nás podporují už od roku 1993, kdy se veletrhu účastníme," dodává Hana Bubeníčková.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz