Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Romské organizace nabízejí spolupráci

25. 10. 2005 - Dagmar Červenková, Filip Fuchs, Drom - romské středisko

Po jednání s romskou poradkyní Magistrátu města Brna Helenou Krištofovou posílí pracovníci romských organizací policejní hlídky u škol, které minulý týden poukázaly na konflikty svých žáků s romskými dětmi.

„Oslovili jsme ty školy, které zaznamenaly napadání svých žáků romskými dětmi a nabídli jim spolupráci. U některých škol posílíme policejní hlídky našimi terénními sociálními pracovníky,“ říká ředitel romského střediska Drom Miroslav Zima.

Romské organizace Drom, IQ Roma Servis a Společenství Romů na Moravě si mezi sebou jednotlivé školy rozdělily. Konkrétně romské středisko Drom začalo spolupracovat se základní školou Merhautova a Gymnáziem na třídě Kapitána Jaroše. „V případě školy na Merhautově nás paní ředitelka informovala o tom, že situace není tak vážná, aby si vyžádala pravidelné monitorování z naší strany,“ říká Filip Fuchs vedoucí terénních sociálních pracovníků střediska Drom.“ Pobočka gymnázia nacházející se na ulici Příční má s incidenty mezi svými studenty a romskými dětmi mnohem větší problémy. Po podzimních prázdninách zde počítáme s pravidelným hlídáním před školou,“ doplňuje.

Příčin narůstajícího počtu těchto incidentů je celá řada. Mezi částí Romů bohužel stále přetrvává nezodpovědný přístup k výchově. Nezajímají se o to, jakým způsobem tráví jejich děti volný čas, o to, zda chodí pravidelně do školy, podceňují jejich výchovné problémy. Romská komunita se navíc potýká s řadou vážných negativních jevů, které sama nedokáže řešit. Patří sem zejména chronická nezaměstnanost, nárůst případů drogové závislosti, lichvy a prostituce.

Vypořádat se s problémem dětské kriminality je složitá a dlouhodobá záležitost. Vyžaduje spolupráci všech zainteresovaných stran. Především škol, Policie České republiky, městské policie a orgánů sociálně .právní ochrany dítěte. Právě ty mohou stanovit nejrůznější ochranná opatření až po návrh na odebrání dítěte od rodiny. Při řešení této otázky mají svou nezastupitelnou úlohu i romské organizace. Jejich terénní sociální pracovníci jsou dobře obeznámeni se specifiky romského prostředí a zprostředkovávají komunikaci mezi majoritní společností a Romy. Mezi nejdůležitější aktivity brněnských romských organizací patří asistence při vyhledávání zaměstnání, podpora vzdělávání (především doučování děti a mládeže) a také organizování volnočasových aktivit. Široká nabídka hudebních a výtvarných kroužků, denních kluboven nebo letních táborů je jedním z účinných způsobů prevence dětské kriminality nejen mezi Romy.

Další informace o činnosti Drom, romského střediska: www.drom.cz

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz