Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arnika sestavila žebříček znečišťovatelů životního prostředí

26. 10. 2005
[BBC] -


Podle studie ekologické organizace Arnika nejvíce znečišťují životní prostředí v České republice elektrárny ČEZ, hutě firmy Mittal Steel Ostrava a chemička Spolana. Ekologové při sestavování žebříčku vycházeli z údajů, které firmy nahlásily do veřejně přístupného státního registru znečištění vedeného Českou informační agenturou životního prostředí.

ČEZ, Spolana a Mittal na zveřejnění tabulek zareagovaly sděleními, že splňují limity dané státem a zároveň se snaží emise snižovat. Ekologické sdružení Arnika ale o některých datech pochybuje a požádá Českou inspekci životního prostředí o jejich ověření.

Nehody nezahrnuty

Lidé se v registru na webových stánkách státní České informační agentury dovědí, kolik emisí továrny vypouštějí. Od začátku října, kdy se informace na internetu objevily poprvé, stránka podle Jana Maršáka z ministerstva životního prostředí zaznamenala 18 058 přístupů, z toho 7033 z originálních adres.

Aktivisté z těchto údajů sestavili žebříček a do tabulek seřadili data pro skupiny látek podle jejich vlivu na zdraví a životní prostředí. V seznamu ale chybí informace o látkách uniklých do životního prostředí při haváriích a o zpomalovačích hoření, které se podle Arniky ve výrobě prokazatelně používají. Tabulka sestavená Arnikou obsahuje data jen o zlomku látek.

Americká obdoba českého seznamu, která vznikla v roce 1986, informuje o produkci 600 až 800 látek, což je oproti Česku desetinásobek.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz