Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Jihlavě skončil 9. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů

31. 10. 2005 -, Econnect/JSAF

-foto-
-foto-
„Letošní ročník patří k nejúspěšnějším v historii. Mezinárodní festival dokumentárních filmů (www.dokument-festival.cz) je dnes největším festivalem věnovaným autorskému dokumentárnímu filmu ve střední Evropě. Vedle soustavného zpřehledňování domácí a světové dokumentární tvorby překračuje festival své hranice nejrůznějším směrem,“ uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Cenu za nejlepší středoevropský dokumentární film získal maďarský režisér Zsigmond Deszö s filmem Hlemýždí pevnost. Zvláštní cenu poroty získal Hubert Saupert s filmem Darwinova noční můra.

Cenu za nejlepší český dokumentární film získalo hned šest filmů – Vierka režiséra Miroslava Janka, Návrat Jana z pařížského exilu do Prahy v létě 2003, S Janem na Sicílii v létě 2004 režisérky Kateřiny Krusové, Soukromé století: Král Velichovek, Tatíček a Lili Marlén režiséra Jana Šikla, Manželské etudy po 20 letech: Ivana a Václav režisérky Heleny Třeštíkové, Prodáno režisérky Lucie Králové a Zdroj režiséra Martina Marečka, který také získal cenu diváků. Cenu za přínos světové kinematografii získala Naomi Kawase, režisérka hraných i dokumentárních filmů, nejmladší držitelka Zlaté kamery z MFF Cannes na světě, narozena v roce 1969.

V r. 1989 absolvovala Školu fotografie v Osace a následující 4 roky na ní učila. V r. 1993 začala pátrat po otci, který ji jako malou opustil, hraný film, který z pátrání vznikl, Objetí, vyhrál Cenu odvahy na Image forum festival. Pravidelně její film uvádí MFF Yamagata, Mezinárodní festival dokumentárních filmů Visions du réel Nyon.

„I když od samého začátku přemýšlíte, jak váš film ovlivní společnost, myslím, že to není až tak důležité. Když se mě lidé ptají na otázky ohledně feminizmu, prostě je odbudu. Byla bych raději, kdyby lidé říkali „osoba, která natočila tento film, byla žena“, než „jedině žena mohla natočit takový film.“ Jestli můžu vytvořit filmy, které se líbí takovému počtu mužů a žen, cítím se šťastná,“ uvedla Naomi Kawase.

Na Slavnostním zakončení byl prezentován internetový portál Doc-air. Na webových stránkách www.doc-air.cz budou producenti ze všech zemí mít již v dohledné době možnost představit a nabídnout k prodeji své filmy. Na druhé straně distributoři, majitelé kin či festivaloví ředitelé budou moci rychle a jednoduše shlédnout a případně koupit vybrané filmy, aniž by opustili svou kancelář.

Doc-air je mimořádným autorským a produkčním počinem občanského sdružení JSAF, které organizuje MFDF Jihlava a dlouhodobě podporuje autorský dokument ve východní a západní evropě, jak důrazem na rozdíly v pojetí dokumentárního filmu při výběru do festivalového programu, tak snahou zvýšit jejich dostupnost.

„V pilotní fázi budou dokumenty umístěny na stránkách www.doc-air.cz zdarma, později bude jejich stahování zpoplatněno při zachování transparentního peněžního toku mezi kupujícím a producentem,“ uvedla tisková mluvčí festivalu Andrea Slováková.

Významným příspěvkem Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě je trvalé promýšlení fenoménu tohoto druhu kinematografie jak v historické, tak teoretické rovině. Festival každoročně vydává Revui pro dokumentární film „do“ přinášející kritické a teoretické reflexe dokumentárního filmu, festivalový deník Dok.revue přinášející vedle každodenní reflexe festivalového dění také rozhovory s režiséry soutěžních filmů a autorský katalog.

Druhým rokem byla během letošního Jihlavského Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů otevřena videotéka trhu dokumentárních filmů East Silver. Ve videotéce bylo z celkového počtu 340 v letošním roce přihlášených filmů možno shlédnout 320. Instalováno bylo 25 video a dvd přehrávačů, které byly, stejně jako loni, každý den maximálně vytíženy.

Katalog přihlášených filmů byl jako praktická příručka, mapa dokumentární tvorby ve střední a východní Evropě i přehled aktivit realizovaných v průběhu prvního ročníku ročníku trhu 2004 (především cest putovního výběru dokumentů East Silver Karavan) všem návštěvníkům k disposici zdarma, stejně jako katalog East Silver 2004. Jako paralelní počin letošního festivalu proběhla přehlídka filmů pod názvem Vzpomínky a zapomínání, která se vztahuje k 60. výročí od konce 2. světové války.

Tento projekt se snažil postihnout utváření jejího filmového obrazu v evropském povědomí. Jeho cílem bylo jednak předestřít možnosti filmového zobrazení holocaustu, jednak vývoj filmové propagandy napříč jednotlivými žánry – na příkladech filmů dokumentárních, hraných a animovaných. Úvodní přehlídka se konala v Praze (8. – 10. 5. 2005) a od té doby putovala po filmových klubech v Čechách, na Slovensku, v Maďarsku a Polska. Na jaře 2006 bude vydána antologie souvisejících textů.

Letošní ročník MFDF navštívilo téměř 1 500 akreditovaných účastníků, hostů a novinářů, kteří mohli shlédnout přes 150 filmových projekcí a doprovodných akcí ve třech promítacích sálech. Prodalo se více než tisíc jednotlivých vstupenek. 9. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava se uskuteční 24. až 29. 10 2006.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz