Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zadávání veřejných zakázek ve stavebnictví 'je neprůhledné'

2. 11. 2005 - Tereza Zavadilová, BBC

Zakázky na stavební práce, které zadávají české radnice, provází klientelismus a neprůhlednost. Alespoň to tvrdí česká sekce Transparency International, která na toto téma v českých městech zpracovala rozsáhlý výzkum. Největším problémem je prý neexistence veřejné kontroly, vazby vítězných firem na místní politiky a zvyšující se náklady během realizace zakázky.

Transparency International provedla průzkum v osmi velkých českých městech, týkal se zakázek v hodnotě nad 10 milionů korun.

Stále stejné firmy

Organizace například zjistila, že v mnoha velkých českých městech získávají lukrativní stavební zakázky stále tytéž firmy. "Zakázky většinou vyhrávají jednotlivé firmy a každé sledované město má jednu či dvě firmy, které získávají většinu zakázek," říká vedoucí projektu David Ondráčka.

"Z našeho pohledu na této úrovni ve stavebnictví chybí konkurence a vede to k tomu, že ceny, které veřejný sektor platí jsou vyšší, než by bylo nutné."

Z analýz materiálů jednotlivých městských zastupitelstev Transparency International například zjistila, že o nejlukrativnější zakázky v Praze se skoro z poloviny dělí dvě velké firmy, a to Metrostav a Skanska.

Ty v uplynulých pěti letech získaly od města zakázky v hodnotě sedmi miliard korun. Ondřej Šuch, mluvčí Skansky, která se v počtu vyhraných tendrů v Praze umístila za Metrostavem, ale popírá, že by na úspěších jeho firmy v městských tendrech bylo něco divného.

"Skanska má šest až sedm procent stavebního trhu v České republice. Je největší stavební firmou specializovanou na velké zakázky, protože malé zakázky umíme jen obtížně zmenežovat, proto je logické, že se utkáváme o ty největší zakázky."

Mimo Prahu

Problém favorizovaných stavebních firem je však ještě zřetelnější mimo Prahu. Například v Ostravě si mezi sebe firmy Tchas a Stavos rozdělily šedesát procent městských zakázek, ve Zlíně firma Manag získala sedmdesát procent všech individuálních stavebních zakázek za posledních pět let.

Dalším závažným problémem je podle Davida Ondráčky fakt, že v tendrech sice zvítězí firma, která městu nabídne nejnižší cenu, nicméně během realizace zakázky jí od města přibudou další zakázky na takzvané vícepráce, a konečná cena razantně naroste.

Podle Ondračky prostě v případě veřejných stavebních zakázek rozhodně nelze hovořit o transparentním prostředí. "Dá se říci, že všechny indikátory ukazují k tomu, že míra neprůhlednosti a klientelismus na radnicích panuje, a dá se říci, že je téměř nemožné, aby neprobíhaly i některé korupční praktiky."

A jak taková korupce komunálních politiků v praxi vypadá? Pokračuje David Ondráčka. "Ono to má dnes takové formy, že to není, že by firma poslala straně peníze na účet, ale funguje to tak, že firma zaplatí třeba nějakou akci pro radnici jako třeba ohňostroj nebo koncert, na koncertu se prezentují političtí představitelé strany."

"Stavební firmy někdy platí zahraniční luxusní cesty úředníkům či politikům, které jsou brány jako služební cesty, ale ukazují na to, že provázanost je velmi silná a téměř se nadá vyhnout podezření z toho, že jejich cílem je ovlivnit rozdělování zakázek."

Transparency International tvrdí, že systém veřejných zakázek se musí zprůhlednit. Nyní jsou totiž jednání výběrových komisí neveřejná.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Transparency International

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz