Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zapojte se do vlčích a rysích hlídek!

4. 11. 2005
-red- [Econnect/Hnutí Duha] -


Už sedmý rok vyrazí skupinky speciálně vyškolených dobrovolných spolupracovníků Hnutí Duha do terénu v Beskydech, kde se vyskytují chráněné šelmy – vlci, rysi a medvědi. Podruhé také vyrazí na obhlídky rysí hlídky na Šumavě. Svojí přítomností mají odradit pytlačící myslivce od nelegálního lovu šelem a zároveň vyhledávat nástrahy, které lovci na vzácná zvířata připravují.

“Ilegální lov je hlavní překážkou obnovení populací ohrožených šelem, jež se do hor v posledních letech vracejí. Odborníci přitom poukazují na to, že viditelná přítomnost většího počtu osob, které v horách případné pytláctví sledují, může případné pytláky odradit. V minulých letech se nám navíc podařilo najít a zajistit odstranění řady pastí, které pytlačící myslivci na chráněné šelmy nastražili,“ řekl Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí Duha.

“Šíření šelem je důležité pro udržení únosné výše populací a zdraví spárkaté zvěře. Přemnožení jeleni a srnci spásáním semenáčků poškozují především listnaté lesy a brání jejich přirozené obnově,“ vysvětluje význam šelem Jaromír Bláha.

Projekt Záchrana a návrat velkých predátorů zahájilo Hnutí Duha v Beskydech společně se sdružením Beskydčan v roce 1999 a jeho součástí je vedle besed, přednášek, výstav, mediální kampaně a snahy o změnu legislativy také terénní monitoring prováděný vlčími hlídkami. Tentokrát organizátoři očekávají, že se bude v horách pohybovat hojný počet hlídek – odhadují 150 lidí. Hnutí Duha také tento čtvrtek zahájila sérii přednášek a besed o vzácných šelmách v řadě beskydských obcí. Zúčastní se jich také odborníci ze správy CHKO Beskydy i ze Slovenska.

V reakci na stále častější případy nelegálního odstřelu rysa ostrovida na Šumavě začal v lednu tohoto roku také projekt rysích hlídek, koordinovaný Hnutím DUHA Praha ve spolupráci se Správou CHKO Šumava. Letos v zimě se sem hlídky vypraví znovu.

„Rok od roku také přibývá lidí, kteří se nám ke spolupráci hlásí, takže můžeme hlídky posílit. Noví dobrovolníci se nám mohou hlásit na úvodní seminář, kde dostávají speciální odborné školení o šelmách i o práci v terénu, včetně stopování a odlévání stop," uvedl Miroslav Kutal z Hnutí Duha Olomouc, organizátor vlčích hlídek.

Účastnit se hlídkování v Šumavských a Beskydských lesích může kdokoli – přijet lze na několik dní, víkendů nebo třeba i na měsíc. Každé hlídky mají také svůj zahajovací víkend, kde se zájemci dozvědí podrobnosti o mapování i životě šelem. Zájemci o vlčí hlídky se mohou přihlásit na emailu vlk@hnutiduha.cz, seminář pro nové dobrovolníky proběhne 18. – 20. listopadu přímo na Valašsku. Zájemci o rysí hlídky se mohou přihlásit emailem na katerina.ulmanova@hnutiduha.cz a úvodní seminář proběhne 11. – 13. 11. ve Volarech na Šumavě.

Pokud se chcete dozvědět více, můžete navštívit speciální internetové stránky Hnutí Duha o vlčích a rysích hlídkách, samotných vzácných šelmách v našich lesích a dalších souvislostech – www.selmy.cz.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí

Související tisk. zprávy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz