Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochrání nás EU před toxickými látkami? Napište svému europoslanci!

9. 11. 2005
Tomáš Tetiva [Econnect] -


-foto- Poslanci Evropského parlamentu budou 17. listopadu hlasovat o zásadní reformě chemické politiky EU známé pod zkratkou REACH. Zatím se zavázala hlasovat pro postupné ukončení používání škodlivých chemických látek a jejich větší kontrolu pouze jedna třetina europoslanců, přičemž lobbyisté chemického průmyslu stále vytváří masivní nátlak. Ekologické organizace v celé Evropě proto vyzývají občany EU - napište svým europoslancům, aby REACH schválili! Pomoci vám mohou stránky Chemical reaction.

„V Evropě se dnes používá kolem 100 000 chemických látek a u 90 procent z nich neznáme, jak ovlivňují zdraví lidí a životní prostředí. Pro registraci těchto látek je nezbytné dozvědět se o nich co nejvíce informací potřebných pro jejich posouzení. Je to jediný způsob jak předejít takovým situacím, kdy se třeba polychlorované bifenyly (PCB) běžně používaly jako přísada do rtěnek, než byly odhaleny jejich vážné zdravotní důsledky,“ vysvětluje smysl reformy Ing. Petr Hrdina ze sdružení Arnika.

Schválení nové chemické politiky REACH je považováno za největší ekologickou bitvu v EU tohoto desetiletí. Reforma REACH sjednocuje pravidla pro chemické látky, které jsou již na trhu, a pro chemikálie, které se na trh teprve uvádějí. Zavádí systém registrace všech chemických látek vyráběných v množství nad 1 tunu ročně. Podle produkovaného množství či stupně možné nebezpečnosti pak část chemických látek bude muset být vyhodnocena z hlediska svých vlivů. Pokud se ukáže, že je daná látka škodlivá, neměla by být schválena k používání.

„Toxické látky a chemikálie, u kterých rizika zatím nebyla stanovena, se nacházejí všude kolem nás. Najdeme je v mnoha předmětech každodenní spotřeby, jako jsou hračky, podlahové krytiny, počítače, sprchové gely či saponáty. Některé z nich dokonce kontaminovaly části planety velmi vzdálené od průmyslu a lidských aktivit, jako jsou polární oblasti, vysoké hory nebo hlubiny oceánu,“ uvedl expert pro toxické látky MUDr. Miroslav Šuta.

Podle nedávné studie Greenpeace a Světového fondu na ochranu přírody (WWF) jsou vystaveny negativním účinkům velkého počtu toxických chemikálií dokonce děti v plodovém stadiu, v samotné děloze matky. Studie přináší výsledky analýz krve 27 novorozenců a 42 těhotných žen a potvrzuje skutečnost, že nebezpečné chemikálie se samovolně dostávají z těla matky do organismu dítěte prostřednictvím pupeční šňůry.

S blížícím se datem klíčového hlasování o reformě chemické politiky se nevládní ekologické organizace snaží svými aktivitami zapojit do kampaně také širokou veřejnost. Organizace European Environmental Bureau, Friends of the Earth a Greenpeace vytvořili společný projekt webových stránek Chemical reaction, kde lze získat další informace či se zapojit do kampaně např. zasláním e-mailu europoslancům se žádostí o schválení reformy.

Sdružení Arnika zase minulý pátek předalo českým poslancům Evropského parlamentu petici Budoucnost bez jedů II, kterou dosud podepsalo 13.686 signatářů. Petice požaduje, aby nová chemická legislativa EU dostatečně chránila zdraví občanů před vlivem nebezpečných chemických látek.

Aktivisté české pobočky Greenpeace počátkem listopadu zahájili nenásilnou okupaci továrního komínu chemičky DEZA ve Valašském Meziříčí na protest proti výrobě zdraví škodlivých chemikálií a rostoucímu problému chemické kontaminace životního prostředí.

Akci ukončili poté, co se jim podařilo oslovit prostřednictvím elektronické pošty přímo z komína všech 24 českých poslanců v Evropském parlamentu, zodpovědné ministry a vládní úředníky a představitele chemického průmyslu. Výzvu Greenpeace za přijetí efektivní podoby REACH podepsalo během třídenního protestu 3050 lidí a stovky dalších poslali horolezcům e-maily s vyjádřením podpory.

Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí

O Autorech

Tomáš Tetiva

Autor je redaktorem Econnectu. Zaměřuje se na oblast kultury, globalizace a zodpovědnosti korporací.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz