Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová kampaň ARNIKY "Zdravotnictví bez PVC"

26. 3. 2002
Martina Špejtková [Econnect] -


Sdružení ARNIKA, které vzniklo v září minulého roku se práce nebojí. Dokazuje to jejich další projekt, o který se zasadili společně s organizací Health Care Without Harm. Cílem projektu je přimět nemocnice v ČR, aby vyměnily zdravotnické výrobky z PVC za alternativní výrobky z jiných materiálů. Prvním krůčkem je vydání studie o negativních vlivech DEHP na novorozence.

Sdružení ARNIKA si je vědomo možných vlivů PVC na životní prostředí a zdravotních důsledků při používání výrobků z PVC (měkčených ftaláty DEHP). "Údaje o PVC by rozhodně neměly být podceňovány," upozorňuje Lenka Mašková, vedoucí kampaně Zdravotnictví bez PVC, "proto se v kampani snažíme přesvědčit konkrétní nemocnice, aby změnily svůj sortiment používaných výrobků a vyřadily z nich ty, které PVC obsahují. Tím sníží potenciální ohrožení zdraví pacientů během pobytu v nemocnicích i mimo ni, neboť PVC má negativní vlivy nejen při své výrobě a používání, ale i během likvidace odpadů spalováním či skládkováním. Jednáme také s výrobci a distributory zdravotnických výrobků o upřednostňování alternativních výrobků bez PVC," vysvětluje rozhodnutí ARNIKY bojovat proti PVC Lenka Mašková.

Plasty jsou samy o sobě problematickou látkou - jak pro zdraví člověka, tak pro životní prostředí. Během výroby, spotřeby i likvidace PVC vznikají nebezpečné toxické látky, jako např. dioxiny. Kromě chloru se PVC skládá z mnoha přísad z nichž mnohé jsou mimořádně jedovaté. Ftalát DEHP se neváže s plasty a uvolňuje se prostřednictvím ovzduší, vody a potravin a působí na člověka v průběhu celého jeho života. Nejvíce jsou ovšem ohroženi novorozenci, těhotné ženy (a jejich zatím nenarozené děti) a starší lidé, kteří se právě v nemocnicích dostávají do přímého kontaktu s výrobky z PVC.

ARNIKA proto vydala publikaci o negativních vlivech PVC na novorozence a možnosti prevence v Evropě s jejíž pomocí doufá, že se podaří přimět nemocnice v ČR odstoupit od výrobků z PVC. S výjimkou krevních vaků, pro které je náhrada PVC ve fázi výzkumu, existují v současné době alternativní materiály pro všechny další předměty používané ve zdravotnictví. Našťěstí i český trh nabízí výrobky neobsahující PVC. Některé firmy je ve své nabídce začínají i upřednostňovat.

Problému používání PVC a jeho následného spalování si poprvé všimli v roce 1996 v Americe, kde se zjistilo, že nejvíce dioxinů uniká do ovzduší právě při spalování zdravotnického materiálu. V Evropě se o PVC ve zdravotnictví začalo hovořit přibližně v roce 1999. Celosvětově se problému věnuje koalice více než 350 organizací z 39 zemí světa Health Care Without Harm, jejímž českým zástupcem je Dr. Čestmír Hrdinka. Cílem organizace je zdravotnictví provozované s ohledem na životní prostřeí, v souladu s trvale udržitelným způsobem života.

V některých zemích, mezi nimiž je i Slovensko, je výroba a dovoz PVC zakázaný, v jiných existují omezení výroby, nebo používání výrobků z PVC. V České republice je zakázáno používat PVC na výrobu hraček pro děti do 3 let. Problematice PVC se na svých stránkách věnuje i hnutí Greenpeace.

Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz