Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cenu Hommo Homini za rok 2001 získá za ochranu práv lidí nakažených HIV Jihoafričan Zackie Achmat

28. 3. 2002
Karel Novotný [Jeden svět] -


Cena bude udělena za jeho osobní nasazení, včetně nasazení vlastního života při prosazování obecně prospěšných cílů. Oceněním Zackie Achmata je zároveň vyzdvižena kampaň za dostupnost léků pro obyvatele zemí třetího světa nakažených virem HIV.

Společnost Člověk v tísni každoročně uděluje cenu Homo Homini osobám, které významným způsobem přispívají k obhajobě lidských práv, prosazování demokratických principů a odvážně se staví proti přijetí násilí jako prostředku řešení politických problémů. V roce 1999 byla tato cena udělena přednímu představiteli opozičního křesťanského hnutí na Kubě Oswaldu Payá Sardinasovi. V roce 1995 přijal cenu člen ruské státní dumy Sergej Kovaljov, který mobilizoval ruské a světové veřejné mínění proti čečenské válce. V roce 1997 obdržel cenu za dlouholeté vystupování proti diktatuře v Číně a snahu o demokratizaci Hongkongu významný hongkongský demokratický politik Szetó Wah. V roce 1998 byla cena Homo Homini udělena předsedovi Demokratického svazu Kosova Ibrahimu Rugovovi, který stál v čele hnutí, jež nenásilnou formou prosazovalo práva albánské menšiny žijící v Jugoslávii před tím, než bylo Kosovo zničeno jugoslávskými bezpečnostními silami. V loňském roce cenu získal Min Ko Nain z Barmy.

Odůvodnění návrhu:

  • Správní rada společnosti Člověk v tísni se rozhodla udělit cenu Homo Homini za rok 2001 panu Zackie Achmatovi. Cena je udělena za jeho osobní nasazení, včetně nasazení vlastního života při prosazování obecně prospěšných cílů.

  • Oceněním pana Zackie Achmata je zároveň vyzdvižena kampaň za dostupné léky pro obyvatele zemí třetího světa nakažených virem HIV. Problém nemocných AIDS patří k nejzávažnějším rizikům, které bezprostředně ohrožují život desítek milionů lidí i dlouhodobý vývoj celých oblastí, zvláště v subsaharské Africe. Kampaň navíc poukazuje na závažné otázky spojené s etikou mezinárodního obchodu.
  • V neposlední řadě oceněním Zackie Achmata cenou Homo Homini bude oceněn člověk, který poukazuje na problémy kontinentu, jenž byl i přes závažnost tamní situace v práci společnosti Člověk v tísni i při oceňování cenou Homo Homini dosud opomíjen.

Zackie Achmat

Zackie Achmat se téměř dvacet let zasazoval za svržení apartheidu. Po zrušení starého systému začal natáčet dokumentární filmy - zaměřil se na historii života homosexuálů v Jihoafrické republice. Koncem devadesátých let Achmat zjistil, že je HIV pozitivní. Postavil se do čela Treatment Action Group, skupiny, která usilovala o to, aby byly nemocným AIDS dostupné léky, které jim mohou prodloužit život. Začal organizovat demonstrace a veřejné pochody, podával žaloby na vládu pro nedostupnost lékařské péče. Achmat jde ve svých postojích opravdu do důsledků. I když mu jeho lékaři nařizují, aby sám bral léky - antiretroviry, odmítá je. I přes to, že sám si je může dovolit koupit, tvrdí, že je bude užívat, až budou dostupné každému Jihoafričanovi. Doufá, že se tak stane do dvou let. Prvním krokem - a obrovským úspěchem kampaně vedené Achmatem - je stažení žaloby ze strany farmaceutických koncernů, kterou blokovaly vývoz levnějších léků podávaných nemocným s AIDS do Jihoafrické republiky. Achmatovo úsilí dokumentuje snímek Je to můj život (It´s My Life; 2001).

Propusťte Min Ko Naina!

Barmský studentský aktivista Min Ko Nain, kterému společnost Člověk v tísni v minulém roce udělila cenu Homo Homini, je stále ještě ve vězení. Min Ko Nain se v roce 1988 stal vůdcem podzemního studentského hnutí, které vedlo masové prodemokratické demonstrace. Vojenská junta, která stojí v čele Barmy od roku 1962, však proti statisícům demonstrujících poslala armádu a ta začala do davu střílet. Po krvavém potlačení protestů byl Min Ko Nain zatčen a odsouzen ke dvaceti letům vězení. V roce 1993 mu měl být trest v rámci všeobecné amnestie zkrácen na polovinu, přesto však nebyl Min Ko Nain dosud propuštěn.

Na zahájení filmového festivalu Jeden svět 2001 převzal barmský aktivista a Min Ko Nainův přítel Bo Ťij cenu Homo Homini 2000, kterou Společnost Člověk v tísni Min Ko Nainovi udělila za jeho odhodlání a odvahu při prosazování demokratizace Barmy. Dopisem určeným generálu Than Šweiovi, předsedovi barmské vlády, také vyzvala, aby byl Min Ko Nain neprodleně propuštěn z vězení. Dopis však zůstal bez odpovědi.

Stejně jako před rokem znovu vyzýváme barmskou vládu, aby propustila Min Ko Naina a všechny politické vězně, ukončila porušování lidských práv barmských občanů a zahájila dialog s opozicí!

V letošním roce se společnost Člověk v tísni zapojila do celosvětové podpisové kampaně za propuštění Min Ko Naina a všech politických vězňů. Dopis, který je opět adresován Than Šweiovi, podepsal mimo jiné generální tajemník OSN Kofi Annan, Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinson a stovky zástupců parlamentů z mnoha zemí. Společnost Člověk v tísni proto vyzývá také české poslance, senátory a představitele vlády, aby odsoudili barmský vojenský režim a vyzvali ho k propuštění politických vězňů.

Také vy můžete pomoci. Napište barmské vládě a vyjádřete nesouhlas s porušováním lidských práv!

Text vzorového dopisu a další informace ke kampani Barma: země strachu, kterou společnost Člověk v tísni zahájila v roce 2001, se dočtete na www.infoservis.net.

Karel Novotný

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Karel Novotný

Správce sociální oblasti Econnectu

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz