Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pašovaná radost aneb příběh jednoho obyčejného papouška

2. 4. 2002
Martina Špejtková [Econnect] -


V budově Národního Muzea na Václavském náměstí probíhá od 22. března do 9. června 2002 výstava s názvem Pašovaná radost. Jejím cílem je prostřednictvím příběhu "putování" jednoho papouška z pralesa do klece upozornit na problém pašování zvířat a rostlin. Akci zaštítil předseda Senátu Parlamentu ČR - Petr Pithart.

"Když jsem byl ještě malý, přišli k nám do pralesa nějací divní lidé a náš veliký strom pokáceli. Ten strom spadl přímo na tátu, jak se nás pokoušel chránit. Máma stačila uletět, ale od té doby jsem ji už nikdy neviděl, protože nás ostatní pochytali a strčili do pytle…" takto začíná své smutné vyprávění hlavní hrdina výstavy papoušek Ferda. Náš hrdina měl zkrátka smůlu, že patřil mezi vzácné exotické papoušky, se kterými kvete černý obchod.

Pohled na živé zvíře nebo krásně rozkvetlý kaktus ve volné přírodě je krásný a okouzlující. Není tedy divu, že mnoho lidí může zatoužit kus té přírody vlastnit. Zatouží koupit si želvičku, papouška nebo jiného živočicha, který by mu kus přírody připomínal i doma mezi čtyřmi stěnami. Často si však neuvědomují, že pro jejich možná i pomíjivou radost, může zvíře či rostlinka velmi trpět. Ne vždy jsou živočichové a rostliny do Evropy dováženi legálně a v opačném případě je jejich cesta do Vašich domovů skutečnou křížovou cestou, na které se dá velmi snadno zbohatnout.

Možná Vám přirovnání ke křížové cestě a zmínky o utrpení připadají příliš nadsazené, ale obávám se, že není až tak od věci. Vždyť podle Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, tzv. CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) je ilegální obchod s živými organismy druhým nejvíce ohrožujícím faktorem přežití některých druhů rostlin a živočichů hned po ničení přirozených stanovišť. V současné době je obchodem ohroženo asi 5 000 druhů živočichů a asi 25 000 druhů rostlin.

"Jsem sám… Jsem zastrčený ve zlaté kleci v rohu pokoje spolu s figurkami vyřezanými z našeho amazonského stromu. Ten, co mě koupil, si mě už dávno nevšímá. Asi mě brzo prodá…" dokončuje své vyprávění Ferda. Možná, kdybychom jeho příběh znali dříve, zabránili bychom bolesti mnoha zvířat.

Martina Špejtková, Econnect

Hollareum - přízemí Národního Muzea; 22. března - 9. června 2002, otevřeno denně (kromě 1. úterý v měsíci) v březnu a v dubnu 9.00 - 17.00, v květnu a v červnu 10.00 - 18.00 hod. Každý čtvrtek od 14.30 do 16.30 je připraven doprovodný program (4.4., 18.4.a 16.5. - Komentovaná prohlídka výstavy; 11.4. Beseda na téma Mezinárodní úmluvy o ochraně přírody - úspěchy a problémy; 25.4., 2.5.,9.5.,23.5.,30.5.,6.6.- Beseda k výstavě).

Výstavu připravila Česká společnost ornitologická ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí, Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR, Celní správou ČR, Ochranou fauny ČR a Národním muzeem Praha za finanční podpory britského Ministerstva pro mezinárodní rozvoj a Nadace Partnerství.

Fotografii poskytlo Národní Muzeum Praha.

Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz