Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jeden svět

5. 4. 2002
Michaela Klečková [Econnect] -


Společnost Člověk v tísni pořádá již čtvrtý ročník festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět. V Praze proběhne ve dnech 10.-17. dubna, v následujících týdnech potom poputuje do dalších 15 měst České republiky. V hlavní, pražské části festivalu budou moci diváci shlédnout 129 dokumentů zaslaných ze 33 zemí světa. Hlavními tématy letošního ročníku jsou válečná traumata, globální ekonomika, terorismus, život ve věznicích, gender, rituály a tradice a další. Heslo festivalu zní „Kdesi hluboko ve vesmíru se něco takového opravdu děje…“.

Za čtyři roky své existence se Jeden svět stal jedním z největších a nejprestižnějších lidskoprávních festivalů v Evropě. Svědčí o tom více než 700 přihlášených filmů, ze kterých organizátoři vybírali ty nejlepší. Do Prahy přijede 70 hostů z mnoha zemí světa, kteří zde představí své filmy, případně zasednou v některé z porot. Festival také expanduje do stále většího počtu českých měst. Organizátoři ze společnosti Člověk v tísni navíc podporují sesterské festivaly pod hlavičkou Jeden svět, které v minulých letech proběhly v Bratislavě, Varšavě a Bělehradu, letos by k nim měly přibýt Záhřeb a Sarajevo.

V hlavní soutěži se utká 23 filmů. Mezinárodní porota ve složení Drahomíra Vihanová (ČR), Fiona Murch (Velká Británie), Ewa Borzecka (Polsko), Jurij Chaščevackij (Bělorusko) a Jean-Marie Téno (Kamerun) udělí ceny za nejlepší film a nejlepší režii. Prezident Václav Havel, který nad festivalem převzal záštitu, udělí tzv. Zvláštní cenu za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv.

Člověk v tísni každoročně uděluje cenu Homo Homini člověku, který významným způsobem přispívá k obhajobě lidských práv. Držitelem za rok 2001 se stane Zackie Achmat, který vede kampaň za dostupné léky pro obyvatele zemí třetího světa nakažené virem HIV.
Kromě toho udělí porota složená z lidí, kteří se vzepřeli represi a nespravedlnosti a kteří se výrazně zasadili za obranu lidských práv Cenu Rudolfa Vrby. Vyhlášena bude také Cena diváků, Čestné uznání Českého rozhlasu a Cena primátora hlavního města Prahy.
Novinkou letošního ročníku bude přehlídka několika retrospektiv. Retrospektiva filmů Clauda Lanzmanna nabídne nejen jeho proslulé filmy (např. Shoah, Tsahal), ale i jeho nejnovější film Sobibor, 14 Octobre 1943, 16 heures. Druhá retrospektiva je nazvaná Tři generace v holandském dokumentárním filmu a představí tvorbu Jorise Ivense, Johana van der Keukena a Heddy Honigmann. Ve třetí sadě budou promítnuta mistrovská díla filmových klasiků, např. Roberta Flahertyho nebo Jeana Rouche.

Festival Jeden svět je spojen s řadou doprovodných akcí. V Národní knihovně ČR až do 11. dubna probíhá výstava fotografií Ivy Zímové z Afghánistánu, Kosova, Čečenska a romských osad, poté ji vystřídá v Divadle Archa výstava fotografií s romskou tématikou pod názvem Očernění. Jejími autory je devět českých fotografů, např. Karel Cudlín a Milan Jaroš. Ve středu 10. dubna zahájí festival koncert skupin Support Lesbiens, November 2nd a Radium.NFO. Člověk v tísni také pořádá veřejné debaty Obchod se zbraněmi (12.4.), Traumata mírových misí (15.4.) a Pasti věznice (16.4.).

Ve dnech 13.-17. dubna proběhne diskusní seminář pro představitele nevládních organizací, které se v 16 zemích střední a východní Evropy a na Balkáně angažují v otázkách lidských práv, humanitární pomoci a demokratizace společnosti.

Michaela Klečková
Michaela Klečková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Michaela Klečková

studentka žurnalistiky na FSV UK, v Econnectu je na stáži v rámci programu Nadace VIA

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz