Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Apriles se stal diskusním prostorem pro ženy všech generací

9. 4. 2002
Kateřina FialováMartina Špejtková [Econnect] -


V průběhu prvního dubnového víkendu (5. – 7. dubna) proběhl v budově Goethe Institutu festival ženské a lesbické kultury – Apriles/02, který finančně a organizačně podpořila nadace Friedrich Ebert Stiftung v Praze. Letošní 8. ročník festivalu probíhal v duchu svého stěžejního tématu „Žena a čas“. Festival je již každoročně místem setkání lesbických, bisexuálních žen a transgender lidí z České republiky i zahraničí, ale také prostorem k zlepšení vzájemného porozumění mezi heterosexuální majoritou a homosexuální minoritou.

Organizátorky letošního ročníku se snažily v rámci programu vytvořit diskusní platformu otevřenou ženám různých generací. Podle nich jsou to právě starší ženy , které nemají v dnešní době, vyznávající kult mládí, příliš možností vyslovit svůj názor, obzlášť pak jde-li o názor menšinové skupiny. Tématické zaměření festivalu bylo proto velmi široké - kyberfeminismus, umění, lesbické mateřství, prosazování či spíše neprosazování žen v politice, coming out, a mnoho dalších témat, se kterými se v běžném životě příliš nesetkáváme. K diskusi byly přizvany odbornice a odborníci v oboru sociologie, filosofie, gender studies, teologie, politiky, ale i autorky dokumentárních filmů o transgender a gay komunitě a vydavatelky ženské a lesbické literatury.

Jedna z diskusních skupin byla věnována také Internetu jako prostoru pro ženská, lesbická, bisexuální a transgender témata. V rámci diskuse bylo představeno několik internetových projektů zaměřených na ženy. Mezi představenými projekty byla například Hlídací fena, jejíž tvůrkyně chtějí prostřednictvím Internetu apelovat na voličky i voliče, aby nerezignovali na své volební právo a vyhledávali a podporovali schopné ženy političky na celostátní i komunální úrovni. Mluvčí projektu Miluš Kotišová pevně doufá, že se díky projektu poukáže na naprostý nedostatek žen v politice a zejména, že budou ze strany občanů a politických stran realizovány kroky, které budou podporovat vstup schopných žen do politických struktur.

Na lesbická a bisexuální témata se zaměřuje serveru Lesba.cz , který v rámci diskuse o ženách a Internetu představila jeho provozovatelka Monika S. Benešová. Zmíněn byl také jeden z prvních českých serverů zaměřených na feminismus a postavení žen ve společnosti - Feminismus.cz, který byl prezentován jeho zakladatelkou Lenkou Simerskou.

První dubnový víkend proběhl v Goethe Institutu v duchu ženskosti ve všech jeho rovinách. Festival Apriles 2002 byl nejen zajímavým kulturním zážitkem, ale poukázal také na některé problémy marginalizovaných skupin a naznačil cesty, jak by se daly řešit.

Kateřina Fialová, Martina Špejtková, Econnect Kateřina FialováMartina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Kateřina Fialová

Autorka je kordinátorkou obsahového týmu serveru Econnect. Zajímá se o gender a využití informačních technologií v práci nevládních neziskových organizací.

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz