Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mezinárodní den Romů

9. 4. 2002
Michaela Klečková [Econnect] -


Čeští Romové oslavili na několika místech republiky Mezinárodní den Romů. Ten je stanoven na 8. dubna, protože právě v ten den se před 31 lety sešel v Londýně I. světový kongres Romů, který ustanovil Mezinárodní romskou unii (International Romani Union).

Oslavy začaly už ve čtvrtek 4. dubna v Nymburku volbou nejkrásnější romské dívky. Vítězkou soutěže Miss Roma se stala čtrnáctiletá Pavlína Gažiová z Lysé nad Labem. Součástí akce byla divadelní, hudební i taneční vystoupení romských i neromských dětí.

V severočeském Duchcově probíhala hlavní část oslav v sobotu, kdy v přírodním areálu Bažantnice vystoupilo 17 tanečních a pěveckých souborů a 12 romských kapel z Chomutovska, Liberecka, Mostecka, Teplicka a Ústecka.

Česká katolická charita v Mostě uspořádala při příležitosti Mezinárodního dne Romů Den otevřených dveří ve svém klubu Sovička. Klub navštěvují především romské děti ze sociálně slabých rodin. Dopoledne se návštěvníkům představily pásmem písniček a říkanek předškolní děti, po obědě přišly zahrát pohádku s maňásky a zazpívat děti školou povinné.

V Praze bylo hlavním organizátorem několikadenních oslav sdružení Athinganoi. V pátek 5. dubna proběhl na náměstí Jiřího z Poděbrad happening, na kterém vystoupila skupina Bench Band, své umění předvedl romský košíkář a malíř a Pražané zde mohli ochutnat tradiční romská jídla. Přímo v den svátku, tedy 8. dubna, se konal v Paláci YMCA seminář na téma „Národní identita a sebevědomí Romů“. Vyvrcholením oslav byl večerní koncert skupin Gulo čar a Bench Band v Paláci Akropolis.

Tradiční součástí oslav je Slavnost květin. Pražští Romové při ní vhodili narcisy do Vltavy, stejně jako Romové po celém světě. Odplouvající květiny symbolizují nekonečnou cestu romského etnika po různých koutech světa. Slavnost, která pochází z Indie, má v Romech posílit soudržnost a solidaritu.

Na I. Světovém kongresu Romů v roce 1971 ustavila Mezinárodní romská unie také romskou vlajku a hymnu Gelem´gelem lungone dromenca. Hymnu upravil ze staré romské písně Jugoslávec Jarko Jovanović a od té doby se zpívá na všech mezinárodních romských setkáních.

Michaela Klečková

________________

Romská hymna:

Gelem gelem lungone dromenca / Maladilem baxtale Rromenca / A, Rromale, katar tumen aven / E caxrenca, bokhale ćhvenca? / A, Rromale! A, ćhavale!

Šel jsem, šel dalekými cestami / potkal jsem tam šťastné Romy / oj, Romové, odkud přicházíte / se stany a hladovými dětmi? / Oj, Romové, oj, chlapci! Michaela Klečková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

18. 4. 2003
diskuzediskutér

-

O Autorech

Michaela Klečková

studentka žurnalistiky na FSV UK, v Econnectu je na stáži v rámci programu Nadace VIA

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz